Mas obre la campanya

El president convidarà avui membres de la societat civil a incorporar-se a la seva llista

CDC organitza més de 40 actes per recollir idees per al programa del 27-S

2
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / BARCELONA

el president de la Generalitat, Artur Mas, oficialitzarà avui l'inici de la campanya electoral del 27-S. En un míting a Molins de Rei, en plena àrea metropolitana, presentarà la campanya Benvinguts al futur, en el primer dels més de 40 actes que Convergència celebrarà per tot Catalunya amb el propòsit d'«obrir el partit» als ciutadans. Un partit, CDC, que sacrificarà la marca -que tampoc passa pel seu millor moment- per potenciar l'anomenada llista del president, una candidatura transversal amb un programa pensat per atraure l'electorat de centredreta però també l'escorat cap a l'esquerra.

«Es tracta de l'epíleg a la conferència que Mas va oferir el 25 de novembre», assenyalen a la direcció en referència a la conferència en què el líder convergent va presentar el seu full de ruta i va fixar ja un termini de 18 mesos per constituir Catalunya en un Estat si de les eleccions del 27 de setembre que ve en sorgeix una majoria independentista. Aquell dia, a l'Auditori de Barcelona, també va plantejar la necessitat d'impulsar una llista conjunta amb ERC, una possibilitat a la qual ja ha renunciat. El líder de CDC, una vegada alliberat de les quotes d'Unió, vol dissenyar una candidatura tan «transversal» com sigui possible, que vagi més enllà de les sigles. Una cosa semblant al que també pretén fer Oriol Junqueras amb Esquerra, segons va avançar ahir en un article publicat al diari Ara. El líder republicà desenvolupa cinc punts programàtics que, com a mínim, haurien de compartir els que formessin part d'aquella llista: independència, república i procés constituent; tolerància zero amb la corrupció i el frau; lluita contra l'atur, la pobresa, la desigualtat, el fracàs escolar i la precarietat; desenvolupament eficient i sostenible, i república laica, plural i cohesionada.

Si Mas aspira a atraure el vot catalanista moderat, el líder republicà busca convèncer el votant més d'esquerres, un espai en què competirà amb la CUP i, en l'eix social, amb Podem.

PROPOSTES SOCIALS / En el camp nacional, el president avui insistirà a dir que la seva aposta és pel -sí, és a dirla independència, sense recórrer a eufemismes. No és casualitat que la ciutat elegida per donar el tret de sortida a la campanya sigui Molins de Rei. L'àrea metropolitana és el gran forat del secessionisme, com ha tornat a demostrar-se en aquestes eleccions municipals, més enllà de conjuntures locals. Existeixen diverses xifres, però el càlcul més optimista per als interessos independentistes és que falta convèncer uns 300.000 catalans de les bondats de convertir Catalunya en un Estat.

En el programa social, buscant «la màxima transversalitat», Convergència convidarà els ciutadans perquè facin els seus suggeriments per després assumir-les com a promeses electorals del president.

Notícies relacionades

LA REFUNDACIÓ / Una vegada enterrada la federació amb Unió, la cúpula convergent vol girar full ràpid, més enllà de les dificultats pròpies de qualsevol divorci (els crèdits amb els bancs). D'aquí un mes, CDC té previst celebrar una convenció en la qual es pretén redefinir el projecte. «És una refundació que supera la frontera del partit. Es tracta d'aconseguir la màxima obertura a la societat pensant ja en un nou país», resumeix un membre de l'executiva.

I mentre Mas pitja l'accelerador, el Govern central insisteix a dir que les eleccions del 27-S són unes eleccions autonòmiques sense cap càrrega simbòlica. Soraya Sáenz de Santamaría va burxar ahir en la separació entre CDC i Unió i va reclamar, una vegada més, al president que reflexioni.