Barons del PP ignoren Rajoy i rebutgen afavorir Catalunya

Els Governs d'Extremadura, Madrid i Aragó reclamen un objectiu de dèficit igual per a totes les comunitats autònomes

El president extremeny, José Antonio Monago, ahir, a Barcelona.

El president extremeny, José Antonio Monago, ahir, a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts

Diversos barons del PP han reiterat el seu rebuig a un repartiment asimètric de l'objectiu de dèficit que beneficiï Catalunya, ignorant així l'advertència que el cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, va llançar aquest dilluns als barons del PP, a qui va demanar "generositat", "seny" i "intel·ligència" per acordar una distribució del límit a la carta. El president extremeny, José Antonio Monago, insisteix que el seu Govern "no permetrà" que es beneficiï Catalunya "a costa de les comunitats autònomes complidores amb els objectius de dèficit", informa Europa Press. Un altre dels dirigents territorials populars que ha rebutjat l'increment del límit per a algunes autonomies és el de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, que titlla d'"inacceptable" que el president, Artur Mas, intenti "canviar diners per independència".

Segons ha apuntat en un comunicat el Govern extremeny, "la lleialtat i el compliment han de ser recompensats en aquelles regions que han fet un esforç especial per reduir els seus desequilibris". Encara que Rajoy va assegurar aquest dilluns que Mas no li va parlar de "números" durant la visita del cap de l'Executiu central a Barcelona, el dia 10 passat, va aconsellar no llançar-se "els trastos els uns als altres" i va reclamar "altura de mires".

El seny extremeny

Monago afirma, tot i la trucada del president del seu partit, que actuarà "com sempre, amb generositat, seny, sentit comú i altura de mires, però sempre dins de la Constitució". El dirigent extremeny reprova "a qui diu 'no' a la Constitució i també 'no' a Hisenda". "Amb aquestes bases, el Govern regional actuarà dins del que dicta el seny extremeny", ha asseverat l'Executiu extremeny, que reitera que l'aprovació dels objectius de dèficit per al període 2012-2014 va comptar amb el consens i el compromís de les comunitats autònomes, i que és aquest consens el que ha de sostenir les actuacions futures.

L'Executiu d'Extremadura considera que qualsevol comunitat que vulgui excedir-se de l'1,2% de dèficit fixat com a límit global pel Govern central "hauria de demanar el vot de les altres regions" al si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que és l'òrgan competent en la fixació del dèficit. I recomana al Govern de Rajoy que "per sobre de la flexibilització del dèficit prioritzi les polítiques de creixement", ja que això és el que permet a les comunitats, subratlla, aconseguir l'estabilitat i complir els compromisos.

González veu Mas en un "carreró difícil"

Per la seva part, el president de la Comunitat de Madrid ha acusat Mas d'intentar "canviar diners per independència", i això ho considera "inacceptable". "Encara que no hi hagués crisi, aquest plantejament no es pot admetre", ha assenyalat González en una entrevista a la COPE. Segons la seva opinió, la "deriva nacionalista" del president de la Generalitat l'ha portat a un "carreró difícil". El dirigent considera "desastrosa" la gestió de la Generalitat des de l'aprovació del model de finançament autonòmic el 2009. "Està molt bé això del greuge, però haurien de mirar els seus propis comptes per saber que és el problema", ha dit.

Aragó veu una "línia vermella"

Notícies relacionades

El Govern d'Aragó , mentrestant, ha assenyalat, per boca del conseller de Presidència, Roberto Bermúdez de Castro, que no ha variat "gens" la seva postura respecte al repartiment del dèficit, segons el qual aquest ha de ser "igual per a tots". "És una línia vermella", ha emfatitzat. "Mentre alguns ens hem ajustat, altres segueixen gastant en ambaixades i altres coses", ha assenyalat.

Núñez Feijóo demana una "discrimació positiva" per a les complidores

Un altre dels barons que s'ha pronunciat sobre el repartiment del dèficit és el president de la Xunta. Núñez Feijóo accepta actuar amb "generositat" amb les comunitats que no compleixen el dèficit, però reclama una "discriminació positiva" per a les que sí que ho fan i "no són un problema" per als objectius del Govern, com Galícia. El president gallec creu que aquestes autonomies haurien de tenir "prioritat" en l'accés a determinats fons estatals. "Generositat per a les comunitats que no compleixen sí, però també discriminació positiva per a les que complim", ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació.