VISITA A LA CAPITAL CATALANA

Monago: "Catalunya viu en els últims anys en un estat d'excepció"

El president d'Extremadura afirma a Barcelona que "l'independentisme és el responsable de les retallades de les polítiques de cooperació a Catalunya"

Considera "un engany" que es vulgui aplicar un dèficit asimètric a les autonomies i carrega contra el Govern de Mas per no estar "a l'altura de les circumstàncies"

El president extremeny assenyala que s’ha d’apuntar a Andalusia, que gasta més del que rep, i no a Extremadura. / periodico

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / Barcelona

El president de la Junta d'Extremadura,José Antonio Monago, ha manifestat aquest dimecres que Catalunya viu en els últims anys en "un permanentestat d'excepció", en al·lusió adesafiament sobiranistaimpulsat pel Govern d'Artur Mas. També s'ha mostrat convençut que "l'independentisme és el verdader responsable de lesretalladesde les polítiques de cooperació" aplicades pel Executiu de CiU. "I ho penso així, no cal que em facin un consell de guerra", ha subratllat. 

En un esmorzar col·loqui organitzat a Barcelona per Nueva Economía Fórum, el dirigent del PP ha advertit a més que el full de ruta marcat pels nacionalistes no només allunya els catalans d'Espanya, "que això ja els sembla bé a alguns", sinó que també "els separa d'Europa".

"Jo no sóc l'anticatalà furibundque alguns dibuixen. Jo defenso els catalans sempre, però no el Govern català perquè no està a l'altura de les circumstàncies", ha assegurat Monago, que tampoc ha perdut l'ocasió per entrar en el debat delrepartiment del dèficita les autonomies. "El meu criteri és molt fàcil d'entendre si (els catalans) es posen en la meva posició, que va ser la seva fa alguns anys. Vam acordar un dèficit igual per a totes les comunitats. No entenc aquests canvis de rumb. Em sembla unenganya les autonomies que han complert", ha afirmat per rebutjar el dèficitasimètricque plantegen algunes comunitats i que sospesa el Govern central. "Si alguns incompleixen, ¿per què compliré jo?", s'ha preguntat. I ha matisat que les seves crítiques no es dirigeixen només a Catalunya "governada per CiU i ERC", sinó també al País Valencià, les Balears, Múrcia i Andalusia. "Avui es demana un dèficit a la carta, i demà, un finançament a la carta", ha prosseguit.

Apunta a Andalusia

Parlant d'Andalusia, el president extremeny ha llançat un encàrrec al Govern socialista d'aquella comunitat. I ho ha fet recordant que l'andalusa és una comunitat "que gasta més del que rep, i no Extremadura". "Apunteu bé", ha aconsellat als dirigents catalans ironitzant amb les crítiques que rep la seva autonomia.

Notícies relacionades

"Sense la contribució de Catalunya no es pot entendre el desenvolupament d'Extremadura, d'Espanya i d'Europa. Tampoc es pot entendre la història de la Catalunya d'avui sense la contribució dels 200.000 extremenys que van venir a Catalunya", ha advertit.

Plantada del PPC

La conferència de Monago, que ha tingut lloc a l'Hotel Avenida Palace de Barcelona i ha començat a les nou del matí, no ha comptat amb la presència ni de la líder delPPC,Alicia Sánchez-Camacho, ni d'altres membres de la cúpula del partit. El dirigent més destacat dels populars que ha assistit a l'acte ha estat el seu president provincial,Antoni Bosch. Una de les raons d'aquesta absència es pot atribuir al fet que els conservadors havien d'assistir al ple alParlamenta les deu del matí. No obstant, també s'hi han absentat altres càrrecs importants del partit que no són diputats a la Cambra catalana.