Mor Dolores O'Riordan, cantant de The Cranberries

La líder de la banda irlandesa de rock ha traspassat "sobtadament" als 46 anys a Londres

zentauroepp34245290 dolores180115181750

zentauroepp34245290 dolores180115181750 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

La inconfusible veu de Dolores O’Riordan, cantant de The Cranberries, es va apagar ahir als 46 anys. L’artista irlandesa va morir «sobtadament» a Londres, on estava fent «una breu sessió de gravació», segons va assenyalar la banda en un comunicat. Un portaveu de la policia londinenca va confirmar a Efe que havia rebut una trucada a les nou del matí per acudir a un hotel de Park Lane, a l’àrea londinenca de Westminster, on es va certificar la defunció de la vocalista.

Icona i autora de la banda sonora d’una generació, era la líder del grup irlandès de rock The Cranberries, que es va fer mundialment famós en la dècada dels 90. «Els membres de la seva família estan desolats i demanen privacitat en aquest moment tan difícil», afegia la nota de la formació, que assenyalava que es desconeixien les causes de la mort d’O’Riordan.

Nascuda a la petita localitat de Ballybricken, pròxima a Limerick (sud-oest d’Irlanda), Dolores Mary Eileen O’Riordan va destacar molt aviat per la seva capacitat com a cantant per modular les cordes vocals i alternar greus i aguts, en un estil tradicional irlandès que ella va acoblar amb èxit al pop/rock/grunge de The Cranberries.

A Limerick City, O’Riordan va conèixer a finals de la dècada dels 80 els altres tres músics del grup, el guitarrista Noel Hogan, el baixista Mike Hogan i el bateria Fegal Lawler. La banda, que l’any que ve compleix 30 anys del seu naixement, és el segon grup irlandès més venut després d’U2.

Després d’uns inicis frustrants, la banda i la veu d’O’Riordan, també teclista i guitarrista, van captivar milions de persones als 90, dècada en què van publicar els seus llegendaris Everybody else is doing it, so why can’t we? (1993) i No need to argue (1994). Gràcies a cançons com ZombieDreams Linger, al quartet se li calculen unes vendes de més de 40 milions de còpies dels seus sis discos d’estudi.

Separació

The Cranberries va anunciar la seva separació el 2002, encara que els camins es van tornar a ajuntar anys després. Durant aquesta aturada, O’Riordan va fer carrera en solitari, publicant dos discos, Are you listenning (2007) i No baggage (2009). No obstant, els quatre integrants de The Cranberries es van tornar a reunir el 2010 per a una gira pels EUA i Europa, i dos anys després van publicar el sisè àlbum d’estudi, Roses.

El grup es va reunir novament per a una gira que va començar a Polònia el juny del 2016. Aquell any, O’Riordan va publicar un altre disc juntament amb el baixista de The Smiths, Andy Rourke, amb una nova banda anomenada D.A.R.K.

Notícies relacionades

El 2016 també va ser notícia per uns fets ocorreguts el 2014. O’Riordan, que patia un trastorn bipolar, va ser condemnada a pagar una  multa de 6.000 euros per escopir i donar un cop de cap a un policia després de ser detinguda per alterar l’ordre en un avió que anava de Nova York a la localitat irlandesa de Shannon. L’advocat de la cantant va presentar informes mèdics que asseguraven que per aquella època tenia episodis d’hipomania, privació del son i paranoia, arran de la separació del seu marit, l’exrepresentant de Duran Duran Don Burton, amb qui tenia tres fills.

Últim treball

L’any passat el grup va publicar l’acústic Something else, en què revisaven peces dels seus inicis gravats amb l’Orquestra de Cambra Irlandesa i van incloure tres cançons noves. Al començament de la gira europea, al maig, van haver de cancel·lar diversos concerts, entre ells el de Barcelona, pels problemes de salut d’O’Riordan.