Un gran cap de setmana de festivals

El Cruïlla BCN es postula com el festival més eclèctic de la ciutat

La cita confirma la seva aposta barcelonina amb una ambiciosa oferta de dos dies i quatre escenaris

Ska, pop, hip-hop, reggae, folk, flamenc i rock americà conviuen avui i demà en el cartell

La proliferació de cites musicals d'estiu arriba aquest cap de setmana gairebé al col·lapse. A Barcelona coincideixen el Cruïlla BCN i l'Hipnotik, però en un radi de només 80 quilòmetres també se celebren certàmens amb prestigi i poder de convocatòria com el PopArb i el Festus. I això sense comptar amb les festes majors que ja comencen a aflorar per tota la geografia catalana.

MOSTRARI HETEROGENI 3Sobre aquestes línies, quatre de les actuacions més destacades del festival Cruïlla BCN: a l’esquerra, Antònia Font, que actuaran aquesta nit a les 21.15 hores al Parc del Fòrum. Al centre, a dalt, Calle 13 (dissabte, a les 22.15 hores); i a sota, Madness (dissabte, 23.30 hores). A la dreta, Iron and Wine (divendres, 19.00 hores).

MOSTRARI HETEROGENI 3Sobre aquestes línies, quatre de les actuacions més destacades del festival Cruïlla BCN: a l’esquerra, Antònia Font, que actuaran aquesta nit a les 21.15 hores al Parc del Fòrum. Al centre, a dalt, Calle 13 (dissabte, a les 22.15 hores); i a sota, Madness (dissabte, 23.30 hores). A la dreta, Iron and Wine (divendres, 19.00 hores).

2
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ
BARCELONA

El Cruïlla BCN sembla que ha trobat per fi el seu lloc al mapa de festivals d'estiu. En aquesta quarta edició barcelonina manté els canvis proposats el 2010: es queda al juliol i consolida la seva oferta de dos dies. Dues jornades estilísticament diverses en què predominen els grups festius i/o reivindicatius. Bon rotllo i consciència social podrien ser les claus de la programació, però ni tan sols en uns termes tan extramusicals hi caben els 34 artistes en cartell. Cadascú hi anirà esperant admirar un tipus d'artista -Antònia Font, Madness, Public Enemy o Jack Johnson-, però un cop al Parc del Fòrum podrà escoltar tot tipus de músiques. Aquestes són les diferents línies programàtiques que fan que ja s'hagin venut més de la meitat de les 30.000 entrades disponibles per a cada dia.

LA INFLUÈNCIA JAMAICANA

Madness, Alborosie i Tokyo Ska Paradise

Els llegendaris Lee Perry i Max Romeo actuen avui a les 2.00 hores. Si es passegen una mica pel festival constataran que lluny que ha arribat la música jamaicana. L'usen els neozelandesos Fat Freddy's Drop (avui, 22.00 h) en el seu còctel de funk, soul, ska i reggae. També l'estrella del reggae italià Alborosie (demà, 20.00) i la japonesa Tokyo Ska Paradise Orquestra (dissabte, 3.00). I què es pot dir de Madness. Els anglesos (dissabte, 23.30 h) van fusionar ska i pop en un cançoner sense data de caducitat que encara garanteix la festa i és altament incisiu en el retrat social.

LA FESTA COMBATIVA

Public Enemy, Calle 13 i Obrint Pas

Salts i consignes es fonen en el repertori de Public Enemy (dissabte, 1.45 hores), el grup que va elevar el hip-hop a la categoria d'altaveu de raça negra. Lluny dels seus millors dies, avui Chuck D i companyia han d'apel·lar a la passada contundència de clàssics comFight the poweriBring the noise.Segur que els valencians Obrint Pas (dissabte, 1.00) se saben els seus discos de memòria. El seu hardcore mestís amb dolçaina no sona igual, però utilitzen la música amb idèntica intenció política. Els porto-riquenys Calle 13 (dissabte, 22.15 hores) també han sabut injectar als seus ritmes llatins una forta i hiperrealista consciència social.

EL FACTOR MEDITERRANI

Antònia Font, Litoral i Delafé y las Flores...

En un festival davant del mar són obligats els artistes mediterranis. Antònia Font i Delafé y las Flores Azules (avui, 21.15 i 1.00, respectivament) són els reclams, però la llista segueix amb Very Pomelo, Miquel Gil, Anna Roig i L'Ombre de Ton Chien, Litoral, Nacho Umbert, Joan Colomo, Maika Makovski, Pau Vallvé, Duquende...

LA TRADICIÓ IANQUI

Retribution Gospel Choir i Iron and Wine

A més d'un aficionat al rock d'arrel americana li estranyarà que l'única presentació espanyola deKiss each other clean (2011) sigui al Cruïlla BCN. Iron and Wine estrena el seu nou disc gairebé obrint la jornada d'avui (19.00 hores). Un paper similar complirà demà Retribution Gospel Choir (també, a les 19.00), el trio més elèctric del guitarrista de Low Alan Sparhawk.

ELS FORA DE CONTEXT

Notícies relacionades

Deus, The Heavy i l'adéu a 'Mama Africa'

En un festival tan variat, és possible que demà l'indie-rock dels belgues Deus (dissabte, 21.00) i els anglesos The Heavy (a les 3.00) soni més descontextualitzat queCelebrate Mama Afrika(avui, 20.15), el concert en memòria de la difunta cantant sud-africana Miriam Makeba. El dirigeix Hugh Masekela.