Schulz s'avé a negociar amb Merkel una gran coalició

Conservadors i socialdemòcrates tornen ha parlar sobre la reedició d'un acord de Govern

zentauroepp41102597 ft08  berl n  alemania   27 11 2017   el l der del partido s171127170644

zentauroepp41102597 ft08 berl n alemania 27 11 2017 el l der del partido s171127170644 / FELIPE TRUEBA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'opció que no volia, la que va descartar i no obstant a la qual sembla estar abocat. Després de mesos de rotunda negació, el líder socialdemòcrata Martin Schulz ha assegurat aquest dilluns que s'asseurà a negociar amb la cancellera Angela Merkel la formació d'un nou Govern a Alemanya. Tot i així, també ha deixat la porta oberta a la repetició d'eleccions si les converses fracassen. "Estem entrant en converses que encara no sabem on ens conduiran, no hi ha opcions fora de la taula", ha explicat.

Els socialdemòcrates (SPD) han escenificat la seva primera claudicació a l'acceptar la petició del president de la República, el també socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, de mantenir obert el diàleg. Aquest dijous, Steinmeier rebrà al palau de Bellevue Merkel, Schulz i Horst Seehofer, líder dels conservadors bavaresos de la CSU, en la que serà la primer presa de contacte. Divendres l'executiva de l'SPD es reunirà per avaluar la cita i decidir els passos del futur.

Fracàs electoral

La confessió de Schulz evidencia el primer canvi de postura dels socialdemòcrates. Després d'una llarga campanya electoral, en què no es va poder distanciar de Merkel, el líder de l'SPD va descartar una reedició de la gran coalició que ha governat la potència econòmica del continent en vuit dels últims 12 anys.

Notícies relacionades

El fracàs electoral, que els va portar a un 20,5% dels vots, va confirmar aquesta posició. Però el fracàs de les negociacions per formar un govern tripartit entre CDU, liberals (FDP) i Verds el va situar una altra vegada al centre de totes les mirades. El seguici conservador es va posar en marxa apel·lant a la "responsabilitat" i cada vegada més socialdemòcrates opten per aquest camí.

Destacats membres conservadors (CDU) han assegurat avui que si prospera la reunió, caldrà esperar a l'any que ve per a un inici de les negociacions. La pressió és important, però tot i així demanen paciència perquè l'SPD digereixi un gir en les seves promeses. Una altra gran coalició portaria la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) a ser el primer partit de l'oposició. Mentrestant, Martin Schulz segueix entre l'espasa i la paret.