AGÈNCIA DE QUALIFICACIÓ

S&P adverteix que Catalunya podria entrar en recessió

L'agència descarta la independència i preveu que l'economia catalana pateixi més que l'espanyola

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Madrid

Gerro d’aigua freda de Standard & Poor’s al Govern català. L’agència de qualificació nord-americana va assegurar ahir que no creu que la independència de Catalunya es produeixi, malgrat el discurs del president Puigdemont de dimarts passat, i va advertir que l’actual situació, més que a l’economia espanyola, perjudica la catalana, que podria patir un «agut alentiment, i potser fins i tot una recessió».

«La independència es defineix no només per com un territori en secessió es veu a si mateix, sinó per com ho veuen altres. Creiem que una Catalunya sobirana no seria reconeguda per un nombre significatiu de Governs nacionals, i per descomptat per cap Estat membre de la Unió Europea», sosté la firma en un informe.

L’agència, amb tot, adverteix que la prolongació de les tensions polítiques durant un període extens pot «deprimir la confiança empresarial i dels consumidors» i afectar l’activitat econòmica. «És especialment el cas de Catalunya», destaca el document, que subratlla com empreses i bancs han tret la seva seu social de la comunitat davant l’increment de les «incerteses legals i regulatòries».

Finances amenaçades 

Catalunya, insisteix, patiria l’«impacte més gran» en aquest escenari polític i econòmic negatiu. Especialment si, fruit de les tensions amb el Govern central, la Generalitat té problemes per refinançar el seu deute a curt termini o es trenca el suport financer de l’Estat a Catalunya. Això podria portar, adverteix, a endarreriments en els pagaments als proveïdors o fins i tot als funcionaris de la Generalitat.

L’agència va col·locar la nota del deute català (B+) sota vigilància el 4 d’octubre, mentre que l’espanyola (BBB+, sis esglaons per sobre) segueix en perspectiva positiva, igual que la de Barcelona (BBB+), gràcies a la seva limitada relació pressupostària amb la Generalitat. En l’informe, apunta que no preveu rebaixar-les per ara, «amb la possible excepció de Catalunya». A més llarg termini, alerta, les perspectives de l’economia espanyola es podrien veure afectades si el conflicte es manté, però de moment la macroeconomia del país «no sembla haver-se vist afectada significativament».

Tornar a comprar

Notícies relacionades

Per una altra banda, Deutsche Bank ha apuntat que la decisió del president Puigdemont d’intentar negociar amb el Govern «redueix el risc d’una ruptura a Espanya», i ha canviat la seva recomanació d’inversió respecte al país d’«infraponderar» a «sobreponderar».

La borsa espanyola, ha recordat el banc, va baixar al voltant del 6% des de principis del mes d’agost degut sobretot al referèndum, però estima que pujarà més que l’europea en els pròxims mesos. Segons les seves estimacions, podria pujar al voltant del 7%. Espanya, ha destacat, està ara «atractivament valorada». És a dir, els seus actius tenen preus baixos.