REACCIONS A L'1-O

Una gran aturada ciutadana

La vaga general i els pactes en empreses deixen molts sectors gairebé sense activitat

Marxes multitudinàries a Barcelona i altres ciutats mostren el rebuig a les càrregues policials

zentauroepp40402496 barcelona  03 10 2017 vaga general  concentracion multitudin171003220039

zentauroepp40402496 barcelona 03 10 2017 vaga general concentracion multitudin171003220039 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes / Barcelona

La vaga general i "l'aturada de país" s'han deixat notar amb intensitat a Catalunya. El rebuig a les càrregues policials registrades durant la jornada del referèndum de diumenge ha unit sindicats, patronals i entitats sobiranistes en una protesta sense precedents amb l'objectiu de defensar els drets fonamentals. L'aturada de l'activitat ha sigut palpable en l'Administració, el transport i el comerç i menys en la indústria. I tot això recolzat per nombroses concentracions i marxes desbordades de manifestants i d'indignació per l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. 

La jornada va començar amb evidents problemes de mobilitat degut a gairebé 60 carreteres tallades o amb protestes i amb el metro, el bus i els trens de Rodalies obrint les portes més tard del que és habitual i funcionant molt per sota del seu nivell habitual. Les parades de bus i les andanes del metro de Barcelona van tornar a viure les escenes habituals de les vagues generals. L'aturada del transport públic, que va quedar inactiu fora de les hores punta, va tornar a ser aquesta vegada una de les claus perquè la vaga quallés en la ciutadania. A això hi va contribuir la convocatòria de vaga general de la CGT i tres sindicats més.

Jornada excepcional

El 3-O va ser una jornada excepcional en molts aspectes. Pels motius de la mobilització, de repulsa a la violència exercida per intentar avortar el referèndum; per la transversalitat de les organitzacions convocants que van unir independentistes amb no independentistes, i per la posada en marxa d'un format inèdit de mobilització laboral i ciutadana. El dia del “l'aturada de país” convocada per la nova Taula per la Democràcia (de la qual formen part CCOOUGT, USOC, Òmnium, ANC, Pimec, Cecot i altres entitats), les organitzacions que han donat xifres de seguiment de la protesta no han sigut únicament els sindicats, sinó també patronals, empreses i l'Administració.

Els sindicats convocants de la vaga general (CGT, Intersindical-CSC, COS i IAC) han xifrat el seguiment de l'aturada en un 80% de mitjana, i consideren que ha sigut una de les més secundades de les últimes dècades a Catalunya. Després del 3-O, aquestes organitzacions van desconvocar les vagues previstes formalment per als pròxims dies, segons va anunciar la consellera de Treball, Dolors Bassa, que va xifrar els vaguistes i seguidors de l'aturada de país en més d'un milió de persones. 

En el transport, el seguiment de la protesta va ser desigual a l'oscil·lar entre un 20% en el tramvia, un 79% a Ferrocarrils, un 70% en el bus, un 60% en el metro i un 7,5% a Renfe, segons dades de les empreses operadores ofertes per la Generalitat. Els ports van quedar gairebé paralitzats. 

Permís retribuït

A les oficines, escoles, instituts, ambulatoris i hospitals de la Generalitat, el seguiment de l'aturada va ser massiu encara que desigual malgrat que el personal tenia permís retribuït, segons les dades aportades per Dolors Bassa. Els serveis centrals dels departaments de la Generalitat i els centres d'ensenyament van quedar gairebé totalment paralitzats. El sector sanitari de l'Administració catalana va parar en un 75%, encara que en altres centres el seguiment mitjà va ser d'un 8,4%. En la justícia, l'aturada es va situar entre el 63% i el 79% segons les àrees.     

La consellera ha justificat la concessió als funcionaris d'un permís retribuït d'un dia al tractar-se “d'una aturada nacional i no una vaga” convocada per “defensar la democràcia”. Aquestes facilitats de la Generalitat perquè els seus 220.000 empleats participessin en la mobilització han portat el Ministeri d'Hisenda a advertir que descomptarà el dia d'aturada als funcionaris quan faci la transferència dels fons retinguts a l'espera de justificació. 

Xifres de la patronal

El mateix permís retribuït ha sigut concedit als empleats de molts ajuntaments i empreses que van arribar a acords per interrompre l'activitat de manera parcial o total durant el dia. En el conjunt de Catalunya, el 54% de les petites i mitjanes empreses, que inclouen una bona part de comerços, van abaixar la persiana i el 31% va portar a terme aturades parcials, segons l'avaluació de "l'aturada de país" de la patronal Pimec, que va evitar en tot moment referir-se a la protesta com una vaga o com un tancament patronal.

Notícies relacionades

"Estem davant una situació sense precedents, ja que mai s'havia donat una resposta tan unànime en l'entorn laboral", ha indicat l'organització empresarial, que forma part de la Taula per la Democràcia.       

Cecot estima que el 88% de les empreses que formen part d'aquesta patronal del Vallès han secundat l'aturada, amb un 70% que no va aplicar descomptes de nòmina. Totes les dades mostren que la indústria va ser el sector en què l'aturada es va notar menys, ja que les grans fàbriques com Seat i Nissan van funcionar amb normalitat.