BONES EXPECTATIVES PER A UN SECTOR ESTRATÈGIC

El sector turístic espanyol registra una temporada d'estiu rècord

L'entrada de turistes estrangers passarà de 75 a 85 milions aquest any gràcies a l'empenta estiuenca

El 30% dels turistes europeus elegeixen Espanya per a les seves vacances i augmenta el turisme xinès

GRA101. SALOU (TARRAGONA), 02/07/2017.- Cientos de personas se han acercado hoy a la playa de Levante de Salou, en Tarragona, en el primer fin de semana de las vacaciones de verano del mes de Julio. EFE/Jaume Sellart

GRA101. SALOU (TARRAGONA), 02/07/2017.- Cientos de personas se han acercado hoy a la playa de Levante de Salou, en Tarragona, en el primer fin de semana de las vacaciones de verano del mes de Julio. EFE/Jaume Sellart / Jaume Sellart (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector turístic espanyol afronta amb optimisme la cinquena temporada consecutiva de creixement. Beneficiada per la situació de certa inestabilitat internacional, Espanya atraurà al 30% dels europeus durant aquest període de vacances; la barrera dels 75,56 milions de turistes estrangers que es va aconseguir el 2016 serà superada aquest any en uns 10 milions, segons les previsions del sector. L’increment del nombre de visitants procedents de la Xina i de l’Àsia en general, l’alça dels preus turístics a Espanya –especialment dels hotels– i l’increment de la facturació de les agències de viatges són els elements més destacats de l’actual campanya turística. 

    

L'arribada més gran d’estrangers a Espanya en els mesos d’estiu se suma a l’elevada activitat gràcies al turisme interior. Si l’any passat van arribar a Espanya 5,8 milions de turistes estrangers a l’agost, el sector preveu que la xifra augmenti.

    

El president de l’associació d’agències de viatges ACAVE, Martí Sarrate, assegura que el balanç turístic estarà en nivells de rècord: «Es preveu un creixement del 10% en vendes aquesta temporada d’estiu sobre l’any passat». Segons dades de les agències d’aquest mes de juliol a punt de finalitzar, els espanyols estan gastant al voltant d’un 8% més en els seus viatges. Segons Sarrate, la despesa mitjana a les agències se situa entre 1.500 i 2.500 euros per a una estada d’entre vuit i 15 dies.

    

Fruit d’aquest auge, els preus estan pujant. Segons l’enquesta de Conjuntura Turística Hotelera de l’INE, l’ingrés mitjà per habitació dels hotels espanyols s’ha incrementat el 34,7% des del 2009. El preu mitjà és de 87,53 euros. 

TENDÈNCIES

Les tendències de viatges d’aquest any són similars a les de l’any passat, amb les capitals europees com a principals destins internacionals. París, Londres, Moscou, Sant Petersburg i els creuers estan al capdavant de les vendes. L’auge de l’aeroport de Barcelona també ha beneficiat la contractació de viatges internacionals, explica Sarrate. Catalunya està avui al capdavant de les zones turístiques d’Espanya.

    

Entre els fenòmens detectats aquest any destaca l’elevada afluència de turistes asiàtics, fonamentalment de la Xina i el Japó (sense oblidar Corea). La influència positiva d’aquests turistes va més enllà del previst, al ser consonant amb l’estratègia de desestacionalitzar el sector i apostar pel turisme cultural. Sumen més d’un milió de visitants d’alta despesa. En el cas de la Xina, amb creixements estimats interanuals superiors al 40%, segons l’INE. 

    

Entre aquests turistes amants de la cultura i al·lèrgics al sol de la platja destaquen els xinesos, verdadera esperança de revitalització de les vendes els pròxims anys. La despesa en compres a Espanya dels turistes procedents de la Xina es va incrementar el 42% en els primers sis mesos del 2017 en comparació amb el mateix període de l’any anterior, segons un estudi publicat per Global Blue. El turista xinès va aportar a les botigues espanyoles el 33% dels ingressos dels viatgers de llarga distància. 

    

Notícies relacionades

El 30% dels turistes europeus que viatjaran aquest estiu han elegit Espanya com a destí, segons dades de l’agència de viatges on line Rumbo. Espanya se situa al capdavant de destins intereuropeus, per davant d’altres països mediterranis com Itàlia (escollit pel 22% dels turistes), Grècia (13%), Malta (5%) i el Marroc (4%). Les reserves van augmentar en aquesta cadena el 27% en comparació amb els últims dos estius. El turisme britànic va ser el que més va créixer: el 16% respecte al mateix període del 2016. 

BOMBOLLA

Tot i el context positiu, el fantasma de la temuda bombolla turística segueix present, davant la sensació de saturació en algunes zones. El servei d’estudis del BBVA va reconèixer la setmana passada que existeixen incerteses, com a conseqüència del brexit i la política monetària del BCE. Les comunitats insulars i de la costa mediterrània serien les «més afectades» per la seva exposició a la demanda britànica i el nivell d’endeutament més alt dels negocis turístics.