INNOVACIÓ

Cafès Novell llança la primera càpsula de cafè compostable del mercat

El procés de descomposició del producte és de 12 setmanes

getthumbsbyfilename1

getthumbsbyfilename1

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Les càpsules de cafè són un dels grans llançaments dels últims temps i el seu ús es manté a l’alça. No obstant, aquest nou producte ha comportat també un augment dels residus produïts. Fins ara no hi havia cap solució per a aquestes càpsules, més enllà del reciclatge que ofereixen algunes marques. Però Cafès Novell l’ha trobat: després d’invertir-hi un milió d’euros, acaba de llançar al mercat les primeres càpsules compostables de cafè compatibles amb cafeteres Nespresso.

Aquestes noves càpsules de cafè, un cop utilitzades, es podran dipositar al contenidor marró (matèria orgànica), en lloc del groc (plàstic). Després de ser tractades a la planta corresponent, desapareixen en només 12 setmanes, explica Josep Novell, un dels tres germans que dirigeixen la companyia (juntament amb el Ramon i la Dolors). «Es tracta d’una solució innovadora que permetrà eliminar l’impacte mediambiental que provoquen les càpsules fabricades amb plàstics i aluminis», afegeix. Dolors Novell ja va anunciar a aquest diari la producció d’aquestes càpsules.

L’empresa ha investigat com desenvolupar el producte durant dos anys, per a un llançament que pretén impulsar la companyia en el segment d’alimentació i també impulsar-ne les vendes en altres països. La firma espera arribar el mes de desembre a unes vendes mensuals de 500.000 càpsules d’aquest tipus, que contenen, a més a més, cafè ecològic certificat. Les càpsules es venen a desenes, amb un preu de 3,30 euros, i es presenten en varietats intens i descafeïnat. A més a més de botigues on ja es venia el seu cafè, la companyia negocia entrar en diverses cadenes de supermercats.

Notícies relacionades

El reciclatge de les càpsules és una de les preocupacions que té aquest sector, que fins ara no havia trobat la fórmula (per albergar uns sis grams de cafè, cada càpsula està composta de tres grams de material, sobretot plàstic però també d’alumini). De fet, l’Ajuntament d’Hamburg (Alemanya) n’ha prohibit la compra, per «consum innecessari de residus i generació d’escombraries, a més a més que inclou habitualment alumini». «Som pioners. Sabem que hi ha un parell de projectes més a Europa, un d’una empresa suïssa i un altre al Regne Unit. Però som els primers en aquest tipus de càpsules compatibles amb Nespresso», afegeix Josep Novell.

La companyia, amb seu a Vilafranca del Penedès, va facturar 25 milions d’euros l’any 2016 (després de créixer el 13%) i dona feina a uns 200 empleats. L’empresa espera ampliar aquest any les vendes el 12%, fins als 28 milions d’euros, amb un impuls també de les vendes a l’exterior.