JORNADA INTERNACIONAL

CCOO i UGT denuncien el "nul compromís" de Rajoy amb les dones

Els sindicats recorden la discriminació creixent en ocupació, salaris i pensions i reclamen un pacte d'Estat contra la violència masclista

4
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Les treballadores espanyoles tenen més feines temporals que els homes (set de cada 10) i, per tant, més precàries i més mal pagades; la bretxa salarial s'acosta al 30%; la seva taxa d'activitat ronda el 53,5%, mentre que la dels homes és del 65%; hi ha 2,2 milions de dones a l'atur, però menys de la meitat cobren algun tipus de prestació per desocupació en una quantia, a més, del 19% inferior a la dels homes; la pensió mitjana de les pensionistes és de 767 euros, davant els 1.219 dels home. I a més, suporten una creixent violència masclista.

Aquest panorama és el que descriuen, un any més, els sindicats CCOO i UGT, davant el Dia Internacional de la Dona Treballadora, en què, als problemes derivats de les reformes (especialment la laboral i la de pensions) aplicades per la crisi, s'hi suma en aquesta ocasió l'augment de les morts a mans dels homes amb un inici negre de l'any.

En el seu manifest conjunt, les dues centrals majoritàries han volgut unir els dos problemes i denuncien el "nul compromís" del Govern per erradicar la discriminació i la violència contra les dones. Entre altres mesures, exigeixen a l'Executiu que ratifiqui el Conveni 180 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre les treballadores domèstiques i apliqui el Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència sobre les dones.

Las claves de la noticia

  • Activitat  La taxa d'activitat registra una diferència d'11 punts en favor dels homes (53,5% davant 65%).
  • Atur  La taxa d'atur és 3 punts més alta en dones que en homes. Al febrer hi havia 456.969 dones en atur més que homes.
  • Contractes  Les dones representen el 72,60% de persones amb contracte a temps parcial, set de cada 10.
  • Salaris  La bretxa salarial és del 30%, percentatge que representa l'augment salarial de les dones per equiparar-se al dels homes.
  • Prestacions  El 43,27% de les dones inscrites al servei públic d'ocupació no reben cap tipus de prestació econòmica. 
  • Maternitat  Gairebé el 98% dels permisos de maternitat són disfrutats únicament per dones i només el 2,04% de pares comparteixen el permís.

PLANS PER LA IGUALTAT

També entre els objectius a aconseguir en aquest any figuren un pacte d'Estat contra la violència masclista i la posada en marxa d'una llei d'igualtat salarial. Així mateix, s'ha d'obligar les empreses a negociar plans d'igualtat en els convenis col·lectius i impulsar mesures per apoderar les dones per aconseguir un equilibri en totes les administracions públiques a tots els nivells, nomenaments de càrrecs públics i consell d'administració.  

En vigílies d'aquesta commemoració, la vicesecretària general de la UGTCristina Antoñanzas, ha assenyalat que el perjudici ocasionat a les dones per les polítiques d'ajust "està posant en perill la igualtat, un dels pilars sobre els quals s'ha construït Europa".

Ana Herranz, responsable de la secretària de Dona i Igualtat de CCOO, posa el focus en el programa amb què el PP va arribar al Govern, que "no respon als necessaris i urgents canvis" que necessiten les dones en l'àmbit de l'ocupació i de la lluita contra la pobresa.

Per totes dues, és urgent que a les empreses es desenvolupin plans d'igualtat per evitar la penalització de les dones en l'àmbit laboral, en què, a més de la jornada i els salaris, cobren especial rellevància les mesures de conciliació i corresponsabilitat. 

Les dades de què disposen totes dues centrals no difereixen gaire i mostren la bretxa discriminatòria que penalitza les dones treballadores independentment del seu nivell d'estudis i d'ocupació. En totes les activitats i en totes les categories, elles tenen una jornada pitjor i reben menys sou a canvi de les mateixes hores. 

LES AUTÒNOMES

La crisi va treure de l'ocupació milers d'homes i va facilitar la incorporació de les dones, però en pitjors condicions. Bona part d'aquestes noves treballadores i moltes de les que van passar a la desocupació es van reciclar com a autònomes. De fet, tot i que aquest sector encara no ha recuperat les xifres d'afiliació d'abans de la crisi (ha caigut en un 6,4% o 217.717 treballadors), han sigut les dones les que han empès el creixement, segons la federació de treballadors autònoms (ATA).

L'any passat es va tancar amb prop de 20.000 dones autònomes més que abans de la crisi, l'1,8%, mentre que el nombre d'homes que treballen per compte propi és un 10,4% més baix que el del 2008.

Notícies relacionades

Els sectors econòmics que més dones autònomes registren són els que s'estan decantant com el motor de la recuperació de l'ocupació (serveis, en especial, hostaleria, comerç i educació, sobretot), però també són els que tenen els salaris més baixos. El comerç dona feina a un 29,7% de dones autònomes davant un 21% d'homes; en hostaleria la taxa és de 10,8% davant un 8,8%, i en educació, el 4,1% són autònomes i l'1,7%, autònoms.

Malgrat el creixement experimentat, Ana  Cabrero, responsable de l'àrea de la dona d'ATA, reconeix que les dones tenen "molt complicat l'accés al mercat de treball, amb taxa d'activitat i ocupació per sota de les masculines", i sol·licita mesures específiques que recolzin l'emprenedoria i la consolidació de l'autoocupació femenina.