CONGRÉS SINDICAL

Un relleu diferent a la UGT de Catalunya

Álvarez cedirà el testimoni a un tàndem {en busca del} equilibri respecte al procés sobiranista i entre sectors

tfuentes10385505 barcelona 21 04 2009 13 congreso de ugt en el audi160113174622

tfuentes10385505 barcelona 21 04 2009 13 congreso de ugt en el audi160113174622 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La victòria de Josep Maria Álvarez {frente a} Miguel Ángel Cilleros en una votació desenvolupada en una nit toledana té moltes connotacions internes i externes a Madrid i a Barcelona. Álvarez ha derrotat, en realitat, a Cándido Méndez, el valedor de Cilleros, en el segon intent. El primer {lo} va protagonitzar el dirigent de la UGT de Catalunya el 1995 com a mà dreta del líder del metall Manuel Fernández {'Lito}', que van plantar {cara a} Méndez i van forçar un congrés extraordinari que el successor de l'històric Nicolás Redondo va intentar aïllar traslladant-{lo} a un col·legi ubicat en la perifèria de Madrid. No va servir de molt {puesto que} la premsa {fue} testimoni, a través de micròfons col·locats en les finestres del saló d'actes de l'escola, de les gruixudes paraules que es van llançar els partidaris de l'aparell i els renovadors encapçalats per Lito i Álvarez. 

El segon assalt d'aquell combat tancat en fals, per compromís amb l'organització, s'ha dut a terme, 21 anys després, amb dos dels mateixos protagonistes. {Seguro} que Álvarez han recordat durant els quatre intensos i tensos dies del congrés al seu vell aliat Lito, recentment {fallecido}. El projecte d'Álvarez és, en bona part, el mateix de Lito i per això la federació del Metall ha sigut una de les primeres a donar ple suport al candidat català. En el fons, es tracta d'una rebel·lió d'algunes unions territorials i federacions contra {lo que} consideren un poder excessiu i malament administrat de l'executiva confederal. Per això, a partir d'ara la nova executiva elegida en el congrés procedirà a descentralitzar competències fins a arribar a les seccions sindicals de les empreses i als seus delegats, els que poden sortir més reforçats d'aquest procés de refundació. 

EXPERIMENT A CATALUNYA

Notícies relacionades

{Ese} projecte també ha d'implantar-se a Catalunya, on curiosament Álvarez ha actuat amb la força i el respecte que {le} han donat 26 anys de mandat gairebé sense veus crítiques, com a mínim en públic. Per això, la marxa del secretari general més veterà dels agents socials suposarà un repte cultural i organitzatiu per a la UGT de Catalunya, afectada també pel debat generat pel procés sobiranista i l'impacte de la crisi en la central. Després d'anar preparant el terreny per tenir candidats per prendre el relleu durant gairebé 12 anys, Álvarez deixarà el càrrec a Catalunya en un congrés que se celebrarà a l'abril i {en el que} el sindicat provarà un nou format de "{dirección} col·legiada" davant la marxa enrere del {delfín} natural, el dirigent d'UGT en Seat Matías Carnero. 

Carnero ocuparà la figura nova de president "executiu", tal com va recordar recentment ell mateix a la premsa. En el tàndem de {dirección} estarà el nou secretari general, l'ara responsable de política sindical i exdirigent d'ERC a Girona Camil Ros. En el fons subjau el debat sobre el rumb del sindicat des de la posició central a favor d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, però sense recolzar formalment la independència, una posició molt allunyada de molts dirigents com Carnero procedents de feus industrials del {cinturón rojo} de Barcelona. Al mateix temps, la indústria no perdrà pes {frente al} aparell del sindicat.