La fiscalia es querella contra l'empresària Liliana Godia per defraudar 5,7 milions

La influent propietària disposava de despeses superiors a 1,5 milions anuals

Liliana Godia, després de rebre la Clau de Barcelona, amb Joan Gaspart i Josep Lluis Rovira.

Liliana Godia, després de rebre la Clau de Barcelona, amb Joan Gaspart i Josep Lluis Rovira. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra Liliana Godia i el seu marit per 14 presumptes delictes contra la Hisenda pública a l'haver suposadament haver defraudat 5,7 milions. Segons la querella, en el període del 2007 al 2011, la influent empresària es va servir de societats vinculades a ella per “conciliar un nivell de vida traduït en elevades despeses personals” (superiors a l'1,5 milions d'euros anuals) amb el fet de "burlar sistemàticament" la seva obligació de tributar per les rendes que havia obtingut. Els seus ingressos procedien, fonamentalment, de la seva participació directa en el capital de la societat BCN Godia i indirecta en el capital de les companyies Doplette i Barcel Euro (actualment Aguilon de Outeiro).

En les seves declaracions de la renda, detalla la fiscalia, Godia va reflectir “únicament els exigus rendiments” de treball pagats per BCN Godia. El 2011, quan l'Agència Tributària ja la investigava, l'empresària sí que va fer constar aquests rendiments, però només “parcialment”. BCN Godia és propietària d'importants actius mobiliaris i immobiliaris.

Despeses personals

En lloc de dividends, detalla la fiscal Raquel Amado, la societat va pagar a Godia “despeses estrictament personals i familiars”: manteniment i serveis de la casa, xòfer personal, vols privats, lloguer d'embarcacions, estades en hotels, compres de joies, serveis d'entrenador personal, equips de gimnàstica, alfombres, clubs privats o floristeria, entre altres.

Notícies relacionades

Totes aquestes despeses, relata la querella, són rendiments de capital mobiliari en espècie i, com tals, “han de tributar en el seu IRPF”. El sistema no només li va permetre eludir el pagament de l'IRPF, sinó que les seves empreses van poder “aprimar la seva pròpia càrrega tributària” sobre l'IVA. Godia, sosté l'acusació pública, també va ocultar els interessos derivats dels seus comptes bancaris a Suïssa.

Obres d'art ocultes

La querella afegeix que l'empresària és propietària de nombroses obres d'art, moltes d'elles “cedides en dipòsit i efectivament dipositades” a la Fundació Francisco Godia. Altres, no obstant, amb un valor total de 6,8 milions, estan “ubicades a les seves diferents vivendes”. Godia va amagar la seva existència en la declaració de la renda, malgrat que estava obligada a declarar-les.