LES TURBULÈNCIES FINANCERES

¿I ara què?

A més d'encarir el deute, la mesura pot suposar que molts inversors, fins i tot americans, deixaran de comprar-ne

Els rètols lluminosos de Times Square donaven la notícia ahir als transeünts novaiorquesos.

Els rètols lluminosos de Times Square donaven la notícia ahir als transeünts novaiorquesos. / AFP / ANDREW BURTON

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

Després de la setmana més negra per a Wall Street des de finals del 2008, i enmig d'un ball d'especulacions sobre la possibilitat que la principal economia del món pugui entrar en recessió, els Estats Units van rebre ahir un cop dels que fan mal. Per primera vegada en la seva història va veure com una de les grans agències de qualificació rebaixava la màxima solvència del seu deute. S&P va degradar un esglaó la seva triple A per deixar-la en una AA+. No és només una ganivetada a l'orgull d'una economia en declivi, sinó que podria fer embogir els mercats, disparar els costos que el país paga per finançar-se i agreujar així el seu dèficit.

A S&P no li ha tremolat la mà, per més que l'Administració Obama ja fes mesos que pressionava en secret l'agència i els seus col·legues de negoci, Moody's i Fitch, per evitar una rebaixa. En un comunicat emès divendres, va justificar la seva decisió al considerar insuficient el pla de reducció de dèficit aprovat dimarts pel Congrés.«El pla de consolidació fiscal», que preveu una retallada de la despesa d'un mínim de 2,4 bilions de dòlars en una dècada, «es queda curt per estabilitzar el deute a mitjà termini», va dir l'agència.

Encara va ser més dura amb la desconfiança que considera que genera el sistema polític nord-americà, perjudicat pel xoc constant entre republicans i demòcrates: «L'efectivitat, l'estabilitat i la capacitat de predir les polítiques i les institucions americanes ha quedat molt debilitada».

Caldrà veure les conseqüències que tindrà la seva decisió, ja que Fitch i Moody's van reafirmar aquesta setmana la màxima solvència del deute nord-americà; però, si la lògica impera en el mercat, Washington haurà de pagar més interessos als creditors. Si fos així, va advertir Obama aquesta setmana, els nord-americans ho notaran en forma de«tipus d'interès més alts per a les hipoteques, els préstecs del cotxe i les targetes de crèdit». Encara que l'increment sigui modest, podria perjudicar encara més el creixement, la demanda interna i l'ocupació.

Notícies relacionades

Però hi ha més efectes col·laterals. Centenars de municipis i diversos estats, amb el seu deute garantit pel Govern federal o amb economies molt lligades a l'Administració, es podrien veure arrossegats a una rebaixa del seu deute. Alguns inversors, especialment institucionals, hauran de vendre les seves obligacions, perquè han d'invertir en triple A. Podria repercutir en la liquiditat dels bancs, que es financen en els mercats a curt termini deixant com a garantia deute del Tresor.

Obama no es va pronunciar ahir, però el Departament del Tresor treia fum després que S&P digués que s'havia equivocat al sobreestimar en dos bilions el pes del deute dels EUA en una dècada. Les totpoderoses agències, que han obligat les economies europees a agenollar-se, estan acostumades a equivocar-se sense que hi hagi conseqüències. Un informe del Congrés va concloure fa uns mesos que els seus errors van posar en marxa la crisi financera. Hi ha qui pensa que amb la decisió d'ahir podrien haver firmat la seva sentència de mort, perquè la seva regulació depèn del Congrés dels EUA.