LES TURBUÈNCIES FINANCERES

Els experts preveuen una reacció violenta dels mercats dilluns

Alguns gestors diuen que és moment per evitar el risc

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
BARCELONA

Temor a una obertura nefasta per als interessos dels inversors. La decisió de Standard & Poor's fa témer als experts que l'obertura de les borses dilluns, com també la dels mercats de deute, siguin terrorífiques. Ho preveuen les autoritats xineses en les crítiques abocades ahir contra el Govern nord-americà pel seu elevat endeutament. Precisament, seran les borses asiàtiques les primeres que experimentaran les reaccions dels inversors.

En un mercat que es preveu baixista poden fer molt mal elshedge funds (fons especulatius), que prenen posicions a favor de la tendència per aconseguir rendibilitat. «Aquest és un moment clau en què s'ha d'evitar l'aversió al risc. Això vol dir que és necessari prendre posicions en actius que es puguin considerar com un refugi, i per tant és necessari evitar les borses i els mercats de renda fixa», va comentar Enrique Bailly-Baillière, gestor d'Altex Partners, una gestora dehedge fundsque cotitzen a la borsa espanyola. Des del seu punt de vista, els mercats de divises poden ser l'alternativa per evitar el risc.

Notícies relacionades

Entre elsbrokersde borsa s'acostuma a dir que allò que passa quan el mercat està tancat té menys repercussió quan obre el mercat. De totes maneres, no sembla pas que aquesta vegada s'arribi a complir aquesta màxima, perquè el que sembla que hi ha en joc és de prou transcendència perquè no passi desapercebut. «Ha arribat el moment que els governs passin comptes, com ja ho han fet altres agents de l'economia. No hi haurà calma fins que no ho facin», afegeix aquest expert en inversió.

Al marge de les borses, la previsió és que el tipus d'interès del bo nord-americà a 10 anys, que juntament amb l'alemany és dels més estables històricament, comenci a fer un camí ascendent, com ja ha passat en aquells països que han experimentat una caiguda de la seva solvència, començant per Grècia, el tipus d'interès del qual és del 15,34%, davant del 2,56% que tenia el nord-americà divendres.