EL FENOMEN A CATALUNYA

L'observació de l'eclipsi a Barcelona, pendent dels núvols

El moment àlgid està previst a les 10.16 hores

El fenomen s'acabarà a 11.27 hores

Mirant l’eclipsi / MONICA PELLICCIA

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / MARÍA G. SAN NARCISO / BARCELONA

L'eclipsi de Sol ha començat puntual a les 10.16 hores, segons l'horari de Barcelona, però els núvols estan destorbant l'observació del preciós fenomen a pràcticament tot Catalunya. Les previsions indiquen que el cel es mantindrà amb cirrus durant tot l'eclipsi, sense arribar a tapar-se del tot, i que a partir del migdia podria fins i tot ploure, especialment a les comarques de Tarragona. 

En qualsevol cas, l'eclipsi observat des d'Espanya no serà total, sinó només parcial, amb un grau d'ocultació màxima del Sol d'entre el 60% i el 70%.  Els especialistes recorden que fins i tot en aquest cas no s'ha de mirar directament el Sol sense protecció adequada pel risc de lesions irreversibles als ulls. 

A la platja de la Barceloneta, centenars d'alumnes de col·legis de la zona participen en diverses activitats d'observació organitzades per l'associació astronòmica Aster. A l'iniciar-se l'eclipsi hi ha hagut un cert desànim perquè el Sol estava completament tapat, però amb posterioritat han tingut l'oportunitat de contemplar com la Lluna s'anava 'menjant' el Sol. A Sabadell, l'agrupació astronòmica també ha posat a disposició del públic diversos telescopis convenientment preparats.

A les illes Fèroe, un dels millors llocs per veure el fenomen perquè la Lluna ocultarà el 100% de la superfície solar i es farà la nit momentàniament en ple matí, l'eclipsi ha començat amb pluges. A les Fèroe s'hi han desplaçat uns 6.000 aficionats a l'astronomia arribats de tot el món.

Els eclipsis solars esdevenen quan el Sol, la Lluna i la Terra s'alineen per aquest ordre a l'espai o, en paraules més planes, quan la Lluna s'interposa entre el Sol i la Terra i impedeix la visió total o parcial del gran astre.

Notícies relacionades

Es tracta d'un fenomen astronòmic relativament freqüent --n'hi sol haver dos per any--, però només visible com a total des d'una franja de la Terra llarga però molt estreta, fet que suposa que el període de retorn a un mateix emplaçament sol ser molt llarg.

A Catalunya, l'últim eclipsi solar d'una certa magnitud es va observar el 4 de gener del 2011, encara que el fet que es produís durant les vacances escolars i a primeres hores del matí, al marge de ser un dia molt ennuvolat, va desvirtuar l'observació popular.

Temes:

Eclipsis