EL PROBLEMA DE LA VIVENDA

El matrimoni del Clot jutjat per resistir-se a un desnonament denuncia brutalitat policial

La Generalitat reclama presó per a la parella però tot sembla indicar que acabarà demanant només una multa

Els acusats neguen haver agredit els mossos durant un desallotjament el juliol del 2011

juiciobertran

juiciobertran

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Eliseo Loyé i Verónica Loká van reviure ahir la por que van sentir el 25 de juliol del 2011, quan els Mossos els van treure per força de casa seva en un gran dispositiu. Ho van fer, a més, asseguts al banc dels acusats a instàncies de la fiscalia, que sol·licita una multa, i també de la Generalitat, que demana presó per al matrimoni i tres persones més, acusades d’atemptat a l’autoritat per intentar, sense èxit, evitar el desnonament.

Tot i el suport de veïns, entitats i polítics de diversos partits, la Generalitat va tirar endavant el procés i la parella desnonada va ser sotmesa ahir a un doble interrogatori a la vista: del fiscal i de la Generalitat. Això sí, només van respondre al primer, ja que cap dels acusats va respondre a l’advocat del Govern.

Joaquim Forn, portaveu del grup de CiU a l’ajuntament, va assegurar ahir en una comissió municipal que el secretari general d’Interior, Cèsar Puig, li va confirmar que la Generalitat «no demanarà la pena de cinc anys de presó i amb tota probabilitat anirà en la mateixa línia que el fiscal». O sigui, una sanció.

A més a més d’explicar el pànic que van sentir, el matrimoni va denunciar que van ser els Mossos els que els van agredir quan van irrompre al seu pis en un desallotjament que van qualificar de «brutal». Les imatges de la policia entrant amb una escala pel balcó –que es visualitzaran durant el judici– ja parlen per si soles dels moments de tensió que es van viure aquell dia. «Gràcies a la feina de les associacions en defensa dels drets humans i de la PAH, els desnonaments ja no s’executen d’aquesta manera. Els fets van ser el 2011, quan el conseller d’Interior era Felip Puig», va explicar abans de posar-se la toga Andrés García Berrio, un dels advocats de la defensa.

«Em van clavar un cop de puny a la cara, em van posar contra la paret. Em van tirar a terra i em van emmanillar. Em van portar a l’habitació de la meva filla gran i vaig estar allà 20 o 25 minuts. El meu fill de 12 anys era al menjador», va explicar Loyé.

La parella d’origen guineà feia 26 anys que vivia –i pagava– en aquell pis del Clot. Tenia un contracte de renda antiga, que el propietari els la volia apujar, i ells s’hi van negar. Van anar a judici i van guanyar, però la propietat va presentar un recurs i l’Audiència de Barcelona li va donar la raó i posteriorment es va ordenar el desnonament.

Una propietat que té un pes molt rellevant en aquesta història, segons la declaració del policia al capdavant del dispositiu, que va assegurar dos cops que la seva intenció va ser avortar l’operació i proposar «un nou llançament amb data oberta més endavant, per evitar les concentracions», però el propietari va insistir en l’execució.

Assalt dels Mossos

Assalt dels MossosSegons l’escrit d’acusació de la Generalitat, Loyé va intentar impedir des del seu balcó que els Mossos posessin una escala a la façana donant-li «forts cops» per moure-la i intentar fer-la caure, a més de tirar a terra un dels agents ja al pis. També segons aquesta versió, la dona va fer una cosa semblant a l’altre dels balcons on els policies també havien posat una escala per irrompre al pis, donant-li «forts cops per desestabilitzar-la i fer-la caure», cosa que no va passar a l’«impedir-ho altres agents».

Notícies relacionades

Loyé va reconèixer que va tocar l’escala «instintivament» en un moment de pànic al veure arribar els Mossos, però va remarcar que no va tenir intenció de fer-la caure.

Loká, la seva dona, va dir que va fer una cosa semblant amb els agents que pujaven per la façana del balcó on era ella (l’assalt va ser per totes les entrades). «Em vaig posar a plorar. Vaig tocar l’escala dient que no podia més. Tenia por que em fessin mal. Quan els vaig veure, em vaig imaginar que ens prendrien la casa, no que ho destrossarien tot», va afegir. El judici continua avui.