DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC

Impuls al sector industrial

Els polígons es posen al dia per atraure activitat i generar ocupació

3
Es llegeix en minuts
L. BENAVIDES

Dinamitzar i millorar la competitivitat dels polígons i les àrees d'activitat econòmica de la gran Bar­celona. Amb aquest objectiu neix el programa de millora d'infraestructures i de competitivitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que destinarà un total de 30 milions d'euros a revitalitzar el teixit productiu del territori.

Per Jaume Collboni, vicepresident de l'àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, una bona manera de generar ocupació de qualitat és posar al dia els polígons i les àrees d'activitat econòmica del territori. «Els polígons industrials són les autèntiques pistes d'aterratge per a les empreses que decideixen venir al territori metropolità, i per això és necessari que estiguin en condicions òptimes, per ser sostenibles i tècnicament competitius», explica Collboni.

MÉS OCUPACIÓ

L'ens metropolità entén que la millora de la competitivitat d'aquests polígons industrials hauria d'afavorir la localització d'empreses en territori metropolità i, per tant, la creació de nous i millors llocs de treball. «Un dels objectius que tenim com a govern metropolità és crear una ocupació de qualitat, davant els principals problemes del territori: l'atur i la precarietat laboral», subratlla el vicepresident.

El pressupost es va dividir en dues convocatòries: 10 milions d'euros el 2015, ja concedits, i 20 més a principis del 2016. Entre les dues convocatòries, l'AMB ha rebut 165 sol·licituds, de les quals se n'han subvencionat 109, repartides en 24 municipis metropolitans.

El programa metropolità subvenciona fins al 70% dels projectes, i fins a un màxim d'1.500.000 euros, mitjançant un procediment de concurrència competitiva. D'aquesta manera, sumant la inversió feta pels beneficiaris a les ajudes, el programa ha tingut un impacte econòmic situat en un total de 47 milions d'euros i ja ha generat uns 1.000 llocs de treball, directes i indirectes, segons les últimes dades de l'AMB.

PRIMERA CONVOCATÒRIA

«Dels projectes subvencionats en la primera convocatòria, el 32,65% ja estan finalitzats, mentre que el 14,29% estan en fase d'obres. La resta, o bé estan en procés de redacció o es troben en fase d'adjudicació», explica Héctor Santcovsky, director de l'àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, que considera fonamental «reindustrialitzar» el territori metropolità amb nous paràmetres. «És l'anomenada indústria 4.0, enfocada al treball en xarxa, a la producció vertical, una indústria que tendeix a acostar els processos al lloc en què es consumeixen. Aquest model, més competitiu i de qualitat, requereix una infraestructura adequada i, per descomptat, un capital humà preparat», afegeix Collboni.

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Per tipologia, les actuacions més demanades persegueixen millores en eficiència energètica i suposen una inversió valorada en 23,8 milions d'euros. Aquests projectes estan relacionats amb la millora de les xarxes de fred i de calor, la il·luminació led i la mobilitat elèctrica. Les subvencions dirigides a la urbanització i millora de les infraestructures, amb accions com la remodelació i asfaltat de carrers o rehabilitació d'edificis, pugen a 12,5 milions d'euros.

Notícies relacionades

Els projectes relacionats amb la mobilitat i l'accessibilitat, amb la construcció de carrils bici, rotondes i aparcaments, han comptat amb una subvenció superior als 6 milions d'euros. Finalment, els projectes que tenen com a objectiu rehabilitar o condicionar edificis i naus industrials en mal estat o obsoletes a penes sumen 4,3 milions d'euros.

PARC INDUSTRIAL

El mapa productiu de la gran Barcelona compta amb 250 polígons d'activitat econòmica (PAE), repartits entre tots els municipis metropolitans excepte Badia del Vallès i Tiana. En aquests espais, amb una superfície total aproximada de 8.000 hectàrees, s'ubiquen unes 28.000 empreses, de les quals només el 20% estan dedicades a la indústria. La majoria, el 60%, estan dedicades al comerç i serveis. Les empreses del sector de la logística i de la construcció suposen el 8% i el 9%, respectivament.