Injecció de capital

Les associacions empresarials i els ajuntaments aplaudeixen el programa d'AMB per millorar la competitivitat dels polígons

Àrees d’activitat econòmica. El polígon industrial Pedrosa, a primera hora del matí, aquesta setmana.

Àrees d’activitat econòmica. El polígon industrial Pedrosa, a primera hora del matí, aquesta setmana. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
L.B.

Delta del Llobregat, Corredor del Llobregat, Àmbit del Besòs, Eix B-30 i Eix C-32. El teixit productiu de l'àrea metropolitana es pot dividir en aquests cinc grans àmbits, i ­cadascun té les seves particularitats i necessitats diferents. La millor prova d'això són els projectes presentats en el marc del programa de millora d'infraestructures i de competitivitat dels polígons industrials i àrees d'activitat econòmica de l'AMB.

Els projectes aprovats als polígons del conegut com a Corredor del Llobregat estan relacionats en el 80% amb la renovació i la millora dels polígons. En canvi, en les àrees d'activitat econòmica del delta del Llobregat, el 75% dels projectes persegueixen la millora d'eficiència energètica de les empreses. En aquest segon grup destaquen els projectes presentats per l'Associació d'Empresaris del Polígon Industrial Pedrosa (Aepedrosa), que rebrà uns 5 milions d'euros de subvenció per posar en marxa actuacions relacionades amb la tecnologia led, les plaques fotovoltaiques i la xarxa de calor i fred (DH). «Sense aquesta ajuda, les empreses difícilment podrien permetre's canviar tota la il·luminació», explica Baltasar Pozuelo, president de l'associació. «Amb la subvenció, l'amortització de les bombetes és de dos anys. Sense subvenció -continua Pozuelo-, es necessitarien uns sis anys per amortitzar-les».

Els projectes presentats per l'associació que presideix Pozuelo haurien de repercutir positivament en la competitivitat d'una vintena d'empreses. I aquesta competitivitat més elevada es pot traduir en llocs de treball: «Una empresa que paga uns 20.000 euros anuals de llum es pot estalviar amb aquestes millores uns 8.000 euros, o 12.000 euros si comptem les bombetes clàssiques que ja no haurà de canviar. Aquests 12.000 euros suposen la possibilitat de contractar», subratlla Pozuelo.

MODERNITZACIÓ

Notícies relacionades

El 49% de les ajudes han sigut sol·licitades per empreses i associacions empresarials com Aepedrosa en col·laboració amb els ajuntaments. En el cas del municipi de l'Hospitalet de Llobregat, el seu consistori va presentar un total de 40 projectes, que sumen uns 6 milions de subvenció.

A l'Hospitalet hi ha dos polígons: el de Pedrosa, inaugurat als 70, i el de la Carretera del Mig, molt més modern. «Valorem molt positivament aquest programa de l'AMB perquè ens permet renovar i actualitzar els polígons perquè siguin més atractius per als negocis. Això implica millorar les telecomunicacions, col·locar una nova senyalística i instal·lar electrolineres, entre altres coses», explica Lluís Traveriam, cap del departament de planificació de l'Àgencia de Desenvolupament Urbà (ADU) de l'Hospitalet de Llobregat.