TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA A L'AIRE

L'oposició exigeix a Colau recuperar el consens sobre la cobertura de la Ronda de Dalt

L'ajuntament veu "inviable" el projecte anterior però diu que manté oberta l'opció de tapar l'artèria

CiU recrimina que BCN vulgui destinar 200 milions al tramvia i s'oblidi d'aquesta "reivindicació històrica"

cmarquez33675779 barcelona 26 04 2016   colau renuncia a cubrir los160427170239

cmarquez33675779 barcelona 26 04 2016 colau renuncia a cubrir los160427170239 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Ajuntament de Barcelona considera "inviable" el projecte de cobertura de la Ronda de Dalt pactat en el mandat anterior. El govern d'Ada Colau estudia altres alternatives per a l'artèria, i tot i fugir de l'acord aconseguit entre Xavier Trias i els veïns fa poc més d'un any, assegura que l'opció de tapar la carretera "segueix al damunt de la taula". No és la sensació que els va quedar als líders veïnals que divendres es van reunir amb la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, i la regidora del districte d'Horta-Guinardó, Mercedes Vidal. Se'n van anar convençuts que Barcelona en Comú havia menystingut els seus gairebé 30 anys de reivindicació veïnal. L'oposició en bloc reclama a l'alcaldessa que recuperi el consens i que atengui les demandes dels milers d'afectats per aquesta cicatriu urbana.

Sanz assegura que en cap moment ha rebutjat l'opció de la cobertura, i que en qualsevol cas, el que és "inviable" és el projecte de més de 400 milions d'euros que CiU va prometre als veïns el març del 2015. Això no significa, pondera la regidora, que l'ajuntament no vulgui cobrir la Ronda de Dalt, encara que això és, sense fissures, el que els representants dels barris van entendre en la trobada de divendres. "No hem deixat de treballar en la perspectiva de la cobertura", assenyala una vegada i una altra la regidora.

ARGUMENTS "SURREALISTES"

Manuel Pérez, president de l'associació de veïns del Parc de la Vall d'Hebron, va ser present en la reunió. "Sóc enginyer industrial. Les argumentacions eren tan absurdes i surrealistes que vaig haver d'aixecar-me i marxar". Va abandonar la trobada després de constatar que el govern no té cap intenció de tapar l'artèria. "Es considera inviable --lamenta-- un pla que va redactar la mateixa BIMSA a instàncies de l'anterior govern i que té una consistència tècnica amb diverses enginyeries al darrere". Sanz insisteix: "Els vam dir que s'ha d'adaptar la seva voluntat a un projecte factible perquè una inversió de 400 milions és una bogeria". En tres setmanes, la mateixa alcaldessa els citarà per presentar-los "una proposta que no estarà tancada sense escoltar la seva opinió". 

El regidor de CiU Jordi Martí considera que la decisió de no cobrir la ronda "respon a una qüestió de prioritats". "Sí que tenen 200 milions per al tramvia però no poden destinar res a un projecte que els veïns fa dècades que reclamen", sosté. El regidor convergent recorda que aquesta va ser la proposta més votada en el procés participatiu Decidim BCN.

Per part de Ciutadans, Santiago Alonso recolza la súplica veïnal i assenyala que aquesta transformació respon a "un problema real d'excés de soroll i aïllament de determinats barris. El regidor del partit taronja reclama "el màxim consens polític i transcendir al color del partit" per assegurar que ningú en el futur ho capgiri.  

CICATRIU SENSE RIGOR

Notícies relacionades

Des de les files d'ERC, el regidor Jordi Coronas qualifica de "lletja" l'actitud del govern respecte a aquest assumpte. "Falta rigor", resumeix. El regidor independentista creu que els trams a l'aire lliure generen "una cicatriu que supura a Horta". "La cobertura s'ha de fer. ¿Costa molts diners? Pot ser que aquest sigui un tema a portar a terme durant quatre mandats", defensa.

El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, recorda que quan es van construir les rondes, la no cobertura d'alguns barris "va ser un greuge". "La Ronda de Dalt ha de ser una rambla verda amb equipaments per als veïns", recepta el regidor popular. La regidora de la CUP Maria José Lecha mostra "sorpresa" davant el pas enrere de l'equip de Colau i entén la indignació dels veïns ja que l'obra és una "reivindicació de consens al districte".