Colau encén la Rambla al paralitzar el pla especial

Amics de la Rambla exigeix explicacions i recorda que ja s'havia consensuat

La Boqueria, inclosa en la regulació de l'eix, també en reclama l'aprovació final

NOU COMERÇ  Fruita on abans hi havia ocells.

NOU COMERÇ Fruita on abans hi havia ocells. / FIRMA DE FOTO

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Posar el fre de mà per parar en sec i decidir cap on seguir el camí s'ha convertit en un comodí recurrent per al nou equip de govern d'Ada Colau. L'actitud reflexiva és interpretada per molts com una paralització en la gestió de la ciutat. Si primer van ser les llicències d'allotjament, ara és el pla especial per reordenar i reconduir la Rambla el que es queda al dic sec. I en aquest cas alguns dels seus principals actors, els empresaris, part del veïnat i el cor de la Boqueria discrepen que el nou ajuntament hagi de fer una volta més a la més que discutida qüestió: «El pla va ser aprovat inicialment i després d'un llarg procés de participació que va tenir en compte moltes entitats, a més de les diferents al·legacions que ja vam presentar tots. ¿Per què paralitzar-lo ara?», argumenta Joan Oliveras Bagués, president de l'Associació d'Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla.

L'empresari exigeix informació més detallada del perquè d'aquesta mesura. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha donat prioritat a altres qüestions i creu que és necessari ordenar l'allotjament de la ciutat i planificar el desenvolupament turístic abans d'intervenir en ferm a la Rambla. Així ho va avançar Pin en una entrevista amb EL PERIÓDICO diumenge passat, quan posposava al 2016 qualsevol pas referent a la Rambla. Però per a Oliveras ja no es tracta d'un retard d'almenys sis mesos, sinó que «estem parlant de 30 anys i sis mesos», el temps acumulat durant el qual s'ha donat voltes una vegada i una altra a la necessària ordenació del passeig més concorregut de la ciutat. Quan semblava que el pla encarrilava el final del túnel, l'aturada sona a «pas enrere», manté. Per això, no entén la mesura i, sobretot, tem que no sigui un tràmit temporal.

ALIANCES EN L'OPOSICIÓ / Si fos així, el col·lectiu buscaria el recolzament dels grups polítics per reimpulsar un pla especial imprescindible per redreçar l'històric passeig, al qual molts barcelonins viuen ara d'esquena.

La mateixa visió comparteix Salvador Capdevila, al capdavant del mercat de la Boqueria, que al costat de la plaça Reial forma part d'aquest pla de futur de la Rambla. En el seu cas, per alleujar la pressió turística i d'afluència del mercat es va impulsar la recuperació dels seus pòrtics perimetrals de manera que aquests concentressin un espai còmode de degustació, com va detallar aquest diari, mentre l'interior del recinte s'intentava esponjar per a la compra quotidiana. Però la regulació de les zones de tast i terrasses passa per l'ordenació general de la zona. Una espera que també cau malament. La incertesa prolonga la convivència de terrasses adaptades amb altres que esperen normativa final. A més, explica Manuel Ruiz, president dels operadors dels pòrtics, hi havia un compromís amb l'anterior govern per comptar amb aquestes terrasses a canvi de fer una forta inversió -els operadors- en la millora de l'entorn, abans molt degradat i oblidat. Els venedors han complert i ara esperen que no es torci res.

SORPRESA A CIU / El pla especial va ser aprovat inicialment el desembre passat. El grup de Convergència i Unió va trobar el suport necessari en el PSC i la previsió era ratificar-lo aquest estiu i iniciar el projecte d'urbanització ràpidament, amb la vista posada a començar les obres aquest mateix any. Colau ha desmuntat aquest calendari, que ja tenia establerta una inversió prevista i per fases de 17 a 20 milions d'euros per a una Rambla amb més voreres laterals, menys trànsit, nou ordre de terrasses i quioscos, més connectivitat entre el Raval i el Gòtic, nou paviment... Un nou rumb per a una artèria amb 100 milions de visitants anuals.

Notícies relacionades

L'exregidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que el dia de la primera aprovació es va fer una foto selfie amb el seu equip celebrant el que va considerar un dia històric, tampoc se'n sap avenir. «Aturar-lo és una falta de respecte a la feina feta per moltíssima gent des del 2011 -quan CiU va arribar a l'alcaldia- i que ja venia d'anys abans», va dir ahir. Segons la seva opinió, la tasca realitzat des del Pla Cor, i la participació d'entitats «no no només de territori sinó de ciutat» i de diferents col·lectius, inclòs l'instrument del Consell de Ciutat, de Rambla Viva i altres, avalaven de sobres el pla especial. «Això no es pot parar perquè la ciutat no s'ho pot permetre», va exposar.

Comerciants de la zona tenen previst mantenir una reunió amb la nova regidora, Gala Pin, per conèixer amb més detall quins són els seus plans. Just en el moment més calent de l'any, quan la Rambla s'abarrota de turistes a totes hores, però especialment amb fam de nocturnitat i festa.