FESTIVAL. UNA SETMANA DE CINE INDEPENDENT

L'Alternativa resisteix

L'Alternativa no és un festival d'alfombra vermella. És una aposta pel cine independent que compleix la seva majoria d'edat convertit en un referent internacional.

Fotograma de ’Gravity was everywhere back then’, que es projecta avui.

Fotograma de ’Gravity was everywhere back then’, que es projecta avui. / arxiu

2
Es llegeix en minuts
BLANCA ESPACIO
BARCELONA

Disposar a Barcelona d'una trobada cinematogràfica com L'Alternativa és una necessitat i un luxe. Una necessitat perquè aporta un arsenal de cultura més enllà dels circuits oficials i comercials. I un luxe perquè en els temps que corren, el festival resisteix l'envit de les retallades, compleix la majoria d'edat i ofereix una programació que no deixa veure la crisi pressupostària amb què han lluitat els seus organitzadors. Una programació que s'allargarà fins al dia 19 amb 46 films en competició, sis seccions paral·leles i innombrables activitats complementàries.

Des que va néixer, fa 18 anys, L'Alternativa ha apostat sempre per la innovació, el risc i la crítica. L'objectiu de les seves tres seccions oficials -llargs de ficció, de no-ficció i curts- és donar suport a nous directors i a obres amb poca difusió malgrat que, en molts casos, han rebut guardons de prestigi. És el cas d'El premio, de Paula Markovitch, Ós de Plata en la passada Berlinale (dimarts, 15, i divendres, 18), i de Marimbas del infierno, Gravity was everywhere back then i Une escroc très discrète, que es veuran avui.

Les seccions paral·leles mostren tant les produccions de creadors més joves com retrospectives, homenatges i cinematografies poc conegudes. Aquesta edició del festival dedica una mirada especial al documental argentí, amb films com Gorri, que la seva directora, Carmen Guarini, presentarà demà. També ofereix una degustació del cine documental independent que es fa avui a Turquia i suma la presència del cineasta Imre Azem, que presentarà la seva pel·lícula Ekumenopolis (dimarts, 15) i estarà en un col·loqui (dimecres, 16).

Notícies relacionades

Una altra secció paral·lela rendeix homenatge al francès Alain Cavalier, que presentarà demà una de les seves cintes, Irène. Una altra més està dedicada a Patricio Guzmán, que estrenarà Nostalgia de la luz (divendres, 18) i participarà en un debat (dijous, 17). I dues més mostren el treball d'autors nacionals amb poca projecció -Panorama- i curts d'animació per als nens -Petits experiments-. Entre les activitats complementàries, Pantalla libre destaca perquè és participativa, ja que està oberta que tothom aporti les seves propostes (cintes de menys de 15 minuts) per al visionat públic.

Respecte als espais i preus del festival, la seu central és al CCCB (Montalegre, 5), amb sessions a 5 euros i altres de gratuïtes, però també hi ha activitats al Cine Maldà (Pi, 5. 5 euros), l'Institut Francès (Moià, 8. 2 euros) i La Casa Amèrica (Còrsega, 299. Gratuït).