UN ALTRE CAS PENDENT

Tres exvicepresidents del club exculpen Laporta d'espiar-los

Els exdirectius Yuste, Franquesa i Boix diuen al jutge que Oliver va ordenar seguir-los

Rafael Yuste, declarar.

Rafael Yuste, declarar.

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

Tres exvicepresidents del Barça de la junta de Joan Laporta van declarar ahir al Jutjat d'Instrucció número 24 de Barcelona en el marc de la investigació del presumpte desviament de fons del club per pagar a Método 3 treballs d'espionatge a alts càrrecs. Joan Franquesa, Joan Boix i Rafael Yuste (Jaume Ferrer no va declarar per trobar-se fora de la ciutat) van coincidir a assenyalar que el seguiment a què van ser sotmesos per part de l'agència el va ordenar Joan Oliver i van exculpar Laporta.

Els declarants van explicar que l'expresident es va sorprendre quan el van informar que estaven sent espiats i fins i tot es va enfadar, i per això consideren que no va donar l'ordre. En canvi, després de furgar en l'assumpte van descobrir que el responsable era el llavors director general, Oliver. D'aquest últim va sortir l'ordre i Xavier Martorell només va estar relacionat amb els fets com a cap de seguretat. Martorell està imputat en el cas d'espionatge que ha remogut els fonaments de la política catalana i hauria pogut carregar al Barça factures d'investigacions no relacionades amb l'entitat.

Notícies relacionades

El cas va esclatar el 2009. EL PERIÓDICO va destapar que el club havia contractat una agència de detectius per investigar quatre vicepresidents que podien encapçalar una candidatura continuista a Laporta de cara a les eleccions que al final va guanyar Sandro Rosell. Método 3 va trigar tres setmanes a elaborar els informes, que adjuntaven fotocòpies de documents oficials i detallaven activitats empresarials, econòmiques, el patrimoni i la situació judicial i fiscal.

«AUDITORIA DE SEGURETAT» / Llavors, Olivé va assumir la responsabilitat del seguiment, i el va equiparar a una «auditoria de seguretat» per detectar possibles riscos o en tot cas a un «contraespionatge». Va dir que l'encàrrec es va fer per iniciativa de Franquesa, ja que tenia «indicis» que estava sent investigat, i que es va ampliar als altres tres exdirectius, aqui no va informar, ni tampoc al president. També va dir que va ser Martorell, com a «persona de la seva confiança», qui va contractar Método 3 i que el llavors cap de seguretat va ser l'única persona que va rebre els informes.

Temes:

Espionatge