El debut d'Isometric aconsegueix el Premi Nacional al Disseny Emergent

080 Barecelona Fashion Week s'acomiada amb l'homenatge a Sita Murt i la desfilada de Justicia Ruano

Joan Ros i Jessica Montes, d’Isometric, reben el premi de mans del conseller Felip Puig.

Joan Ros i Jessica Montes, d’Isometric, reben el premi de mans del conseller Felip Puig. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
SARA ANDRADE / BARCELONA

Ja tenim el nom del guanyador del Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya al Disseny EmergentJoan Ros i Jessica Montes d'Isometric han estat els guardonats d'aquesta 15a edició del 080 Barcelona Fashion Week. Els joves debutaven aquest any en la passarel·la amb 'Psique', una col·lecció per a home inspirada en els traumes en què va indagar Freud i també en l'ull, una figura a què van recórrer els cineastes Luis Buñuel i Alfred Hitchcock.

Al voltant de les sis de la tarda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat el guanyador del premi dotat de 20.000 euros, que a més gaudirà de promoció i ajuda internacional i finançament per a la pròxima col·lecció. Pocs minuts abans, els tres fills de la difunta dissenyadora Sita Mur, Isabel, Iago i Albert, rebien el reconeixement de la Generalitat per la seva aportació a la moda catalana.

UNA EDICIÓ DE FOTOGRAFIA

Així s'acomiada una 080 d'encerts més que de desencerts. Aquest any la localització ha estat una de les més encertades fins ara en un indret de gran història cultural per a la ciutat, com és el Museu Marítim de Barcelona, datat de finals del segle XIII. L'edició ha destacat per ser còmoda, gràcies a la disposició de les sales i a l'organització, que fa que tots sigui familiar. També ha estat càlida, facilitant la feina als periodistes, que, per cert, en l'edició anterior van patir un fred rigorós.

La fotografia de moda ha protagonitzat grans moments com la 'masterclass' de Ruven Afanador i la seva sessió de fotos amb l'actriu Rossy de Palma, que amb Nieves Álvarez, han donat un toc més madrileny que mai a la nostra passarel·la. Especialment delicada ha estat l'exposició 'Fils de complicitat' de Celia Vela i Begoña Ramos, que ens ha recordat que la moda és i serà un art.

Del millor que també s'ha pogut veure aquesta edició ha estat l'excel·lent selecció de 'pop-ups' o botigues efímeres, que han exposat creacions 100% artesanes amb molt d'encant, evocant els mercats 'vintage' de carrer.

VIUDES I TRAUMES

La setmana de la moda de Barcelona ha tancat fins al juliol amb la desfilada de Justicia Ruano. La dissenyadora, una de les que compten amb més projecció i trajectòria internacional, ha presentat 'Ethno-Glam' en què han predominat peces molt de l'armari Ruano, per a una dona elegant amb negres, rosa 'palo' i blancs. Formes molt femenines, com granotes, faldilles de tub i midi.

Aquest matí un total de vuit dissenyadors han presentat les seves propostes per a la pròxima tardor-hivern 2015-2016. Els 'Enfants Troublers' d'Oscar Leon han despertats a ple crit els assistents a la desfilada on els trastorns psicològics han estat els protagonistes. Blancs i negres guien una col·lecció de teixits de niló i pells de conill.

Ha pres el relleu a la sala del Marquès de Comillas Rita Row. Les dissenyadores de Figueres Imma Serra i Xènia Sentís han debutat amb pas ferm amb 'Wow', una proposta inspirada en dues viudes noruegues que es retiren a viure al bosc. Aquestes àvies ermitanes vesteixen juvenils i no sembla que l'edat les freni. El punt és el teixit principal i la gamma de colors en tons blau cel conformen un ideari gairebé místic.

Per la seva banda, Who de Laia Roca ha presentat 'Reworks', una col·lecció en què es barreja la sastreria amb la modernitat, que sobretot s'aprecia en teixit tecnològic.

TRADICIÓ TÈXTIL

Aquest dijous era el torn d'algunes de les marques més longeves de la passarel·la. Aldomartins ha mostrat 'Passió per l'hivern', inspirada en l'herència i la història dels esports alpins d'època i els contes populars de l'hivern, acostant-se a l'estil 'après-ski'.

Notícies relacionades

Mentrestant, Escorpion ha presentat 'Interludis', una proposta amb estampats elegants i discrets per a una dona femenina. Sybille Gramaglia, directora creativa d'Escorpion, ha apostat per una col·lecció inspirada en l'atrafegada vida de la gran ciutat.

Punto Blanco ha presentat la col·lecció 'Connectivity', una aposta per generar harmonies, barrejant colors calents i freds, el clar i el fosc. Efectes sorprenents que s'aconsegueixen a través de materials innovadors. També Torras ha presentat la seva proposta per a la pròxima tardor-hivern, que gira al voltant del mimetisme amb la natura. Peces que s'acosten a un entorn salvatge, hivernal, cru, on destaquen homes i dones bohemis, amb colors diferents i barreja de textures.