Violència de gènere

Alerta masclista: tres dones assassinades en menys de 24 hores

La violència de gènere ha acabat amb la vida d’11 dones i ha deixat 11 menors orfes des que va començar l’estiu

3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Almeria, Pozoblanco (Còrdova) i La Laguna (Tenerife). En menys de 24 hores, tres dones han sigut assassinades presumptament a mans de les seves parelles o exparelles en aquests municipis. Una jove de 27 anys, una altra de 31, totes dues mares de tres menors, i una àvia de 91 anys.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat aquest dimarts la naturalesa masclista del crim de la jove Zhour a Almeria i ha informat que recull dades sobre el cas de Pozoblanco. Després d’aquestes comunicacions des del Ministeri d’Igualtat s’ha conegut l’assassinat de la tercera víctima, nonagenària, presumptament en mans del seu marit de 92 anys.

13 víctimes a l’estiu

Des de gener fins ara, s’han confirmat 33 feminicidis en l’àmbit de la parella i l’exparella en el que va de 2023, 11 d’aquest perpetrats durant l’estiu (des del 21 de juny fins avui, 8 d’agost) que han deixat 11 menors orfes.

Si es confirmen els casos de Còrdova i Tenerife, seran 35 les víctimes mortals de la violència masclista a Espanya en el que va de 2023, 13 des del començament de l’estiu, i 1.219 des que van començar a elaborar-se les estadístiques el 2003.

La víctima cordovesa, el cas de la qual està en investigació, era mare de tres fills de manera que la xifra de nens i nenes que han quedat orfes aquest estiu podria pujar a 14, i a 39 des de començament d’any.

L’estiu és una època de risc en la violència masclista per l’augment de la convivència amb l’agressor i més disponibilitat de temps lliure. El juliol és el mes més mortífer del masclisme criminal, seguit de l’agost.

Només aquest mes de juliol, vuit dones han sigut assassinades a Espanya presumptament a mans de les seves parelles o exparelles, cinc més que el mateix mes de l’any anterior. Les víctimes es deien Zhen Jiang (47 anys), Kirsty (36 anys), Salwa (35 anys), Ilham (38 anys), Carmen (54 anys), Carla (27 anys), Elena (29 anys) i Erica Vanessa.

En els dies estivals de juny, van ser assassinats Vanesa (36 anys) i F.M.M. (35 anys).

Tres assassinats en 24 hores

El primer assassinat comès a l’agost ha sigut el de la Zhour, marroquina de 27 anys i mare d’una nena de 9 anys, d’un nen de 8 i d’un nadó de sis mesos. Aquest dilluns 7 d’agost, la seva parella va acabar presumptament amb la seva vida degollant-la a la seva vivenda d’Almeria. Els menors van ser testimonis del crim de la seva mare. L’home, que no tenia antecedents per violència de gènere, va ser detingut per la Policia Nacional i els nens ja es troben en un centre de menors tutelat per la Junta d’Andalusia.

Poques hores després i a la comunitat andalusa, el matí d’aquest dimarts, una segona dona de 31 anys i també mare de tres nens va ser assassinada a Pozoblanco (Còrdova) per la seva exparella, de qui s’estava separant. L’home, que va utilitzar una carrabina d’aire comprimit per acabar amb la vida de la víctima, es va suïcidar després de cometre el crim, de manera que no podrà ser jutjat pels seus actes.

Va ser una filla de 3 anys la que va descobrir els cossos sense vida dels seus progenitors, segons l’Agència EFE.

La víctima havia denunciat la seva exparella en el passat, però no estava vigent cap mesura de protecció en l’actualitat.

Menys de 24 hores després del crim de la Zhour a Almeria s’ha conegut un tercer cas mortal que s’investiga com a violència de gènere: es tracta de l’assassinat d’una dona de 91 anys a La Laguna (Tenerife). Presumptament la seva parella, de 92 anys i amb problemes mentals, hauria acabat amb la seva vida colpejant-li al cap.

L’home, sobre qui no pesaven denúncies per maltractament masclista, ja ha sigut detingut.

Víctimes molt joves

Dels 11 assassinats confirmats aquest estiu, cal destacar la joventut de les víctimes mortals. Quatre estaven en la vintena i cinc en la trentena –sis si s’acaba incloent en l’estadística la víctima de Pozoblanco).

Notícies relacionades

Vuit d’elles eren mares. Sis, estrangeres.

Des de començament d’any, 33 dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya. El 2022, a hores d’ara de l’any, el masclisme criminal havia acabat amb la vida de 27 víctimes, sis menys que aquest any. Des de 2003, són 1.217 les víctimes mortals de la violència de gènere en aquest país.