Malbaratament alimentari

Viladecans acull un dinar d’aprofitament per denunciar el desaprofitament d’aliments

Viladecans acull un dinar d’aprofitament per denunciar el desaprofitament d’aliments

Ayuntamiento de Viladecans

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les entitats de cultura popular de Viladecans (Baix Llobregat) i el Pacte Viladecans pel Clima s’han unit aquest 2023 per celebrar un «dinar popular d’aprofitament», en el marc de la cinquena jornada de portes obertes i mostra d’associacions d’arrel tradicional Viu Can Batllori i que va tenir lloc dissabte passat 10 de juny.

El dinar popular, del qual van disfrutar 270 comensals, va anar a càrrec de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA). Aquesta plataforma treballa des del 2014 per reduir el desaprofitament en tot el cicle alimentari, des de la producció a la distribució, el consum i la gestió de residus. Per la seva banda, l’organització del dinar va comptar amb la col·laboració de 47 persones voluntàries i 24 comerços de la ciutat, entre fruiteries, botigues de verdures i fleques.

La xef local Celia Martínez va preparar, amb l’ajuda dels voluntaris, entre els quals es trobaven alumnes de l’Institut Miramar, un menú amb els aliments donats per aquests comerços i amb la collita que es va fer als camps de Viladecans. Així, en total, es van recuperar 497 quilos d’aliments.

«Més enllà de tot el menjar que es va cuinar, aquesta acció també té un important vessant mediambiental i d’aprofitament de recursos naturals», assenyalen des de l’Ajuntament de Viladecans.

Estalvi

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), entre el 33 i el 40% dels aliments que es produeixen per a consum humà es perden en la transició del camp al plat, amb tot el desaprofitament de recursos que això comporta. «En aquest sentit, els 497 quilos d’aliments recuperats dissabte van evitar la generació de 510 kg de CO2 i es van estalviar 59.111 litres d’aigua», comenten des del consistori.

«El Pacte pel Clima de Viladecans té com un dels seus objectius impulsar accions per reduir la generació de residus i millorar el seu aprofitament fent-los circular de nou», diuen des de l’Ajuntament del baix Llobregat.

Notícies relacionades

Altres iniciatives passen per incorporar nous sistemes de gestió dels residus, fomentar l’economia del reciclatge i sensibilitzar la ciutadania i les empreses en la importància de minimitzar la generació de residus.

Llegeix totes les notícies de Viladecans a EL PERIÓDICO Viladecans