Sequera

El Parc Agrari del Baix Llobregat s’abastirà de la depuradora del Prat mentre durin les restriccions de reg

Els agricultors consideren «necessari» aplicar limitacions en el consum d’aigua i recorden que el 2008 ja es van abastir de la depuradora

Confien a salvar la temporada de la carxofa però temen que les limitacions s’allarguin a la primavera

El Parc Agrari del Baix Llobregat s’abastirà de la depuradora del Prat mentre durin les restriccions de reg

Gemma Sánchez / acn

3
Es llegeix en minuts
ACN

Els cultius del Parc Agrari del Baix Llobregat compensaran les restriccions d’aigua de l’alerta per sequera a través de l’aigua provinent de l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) del Prat de Llobregat. Els agricultors consideren «necessari» aplicar limitacions en el consum d’aigua i recorden que el 2008 ja es van abastir de la depuradora.

Garanteixen que l’aigua és de qualitat «molt bona», per la qual cosa les collites no se’n ressentiran. En plena època de carxofes, el sector confia a salvar la temporada tot i que admeten que l’aigua de pluja seria més beneficiosa per al fruit. El temor principal, apunten, és si les restriccions s’allargaran cap a la primavera i se’ls obligarà a abastir els camps de fruiters amb l’EDAR.

A partir de l’entrada en vigor de les restriccions a finals d’aquesta setmana, els cultius del Parc Agrari deixaran de disposar dels actuals 600-700 litres/segon que reben del canal de reg de la dreta del Llobregat. Segons els va comunicar l’ACA a l’última Taula del desembassament, podran utilitzar la meitat d’aquest cabal i s’activarà el proveïment de 100 l/s d’aigua regenerada en l’EDAR del Prat de Llobregat.

La previsió és que aquesta mesura s’allargui, a tot estirar, fins al gener. Si al febrer no millorés la situació de sequera, l’ACA ha avançat que el proveïment del canal de reg es retallarà fins a deixar-lo en 200 l/s i s’ampliarà l’aigua provinent de l’EDAR fins als 200 litres. En un hipotètic extrem de restriccions severes al març, es podria tallar del tot l’aigua del canal de reg i els camps podrien abastir-se amb fins a 400 l/s, segons el portaveu d’Unió de Pagesos al Baix Llobregat, Lluís Parés .

«Si no plou, hi hauria una catàstrofe»

Aquest agricultor assegura que les decisions que ha pres la Generalitat «eren necessàries» perquè «els pantans estan molt malament». «Abans que arribi l’extrem d’haver de tallar l’aigua de boca a la ciutat, ens tallaran el reg als camperols, però tenim l’avantatge de disposar de les depuradores», celebra, si bé prega perquè plogui: «Si no, hi hauria una catàstrofe».

Parés recorda que el 2008 els camps del Parc Agrari ja van haver de recórrer a l’EDAR. En aquell moment, l’aigua regenerada tenia un excés de salinitat que els camperols van demanar corregir. Ara, l’aigua depurada que s’aprofitarà per als cultius passarà per una nova dessaladora que redueix la concentració de sal a la meitat del 2008.

«Fins i tot en té menys que l’aigua que habitualment utilitzem del riu», explica Parés, que diu tenir una bona qualitat per als cultius. Des d’Unió de Pagesos garanteixen que «no perilla res» de la collita d’aquest hivern, focalitzada en la carxofa. Des de la Cooperativa Agrària Santboiana lamenten la falta de pluges però asseguren que la campanya s’està salvant fins ara gràcies al sistema de reg en manta. Ara les sequioles es proveeixen dels pantans i de l’aigua de la pluja de fa deu dies.

Tot i que «no agrada» haver de recórrer a la depuradora, preveuen que l’aigua regenerada permetrà mantenir la hidratació necessària. Els camperols apunten que de moment la carxofa ha brotat «molt oberta i punxeguda» a causa de la calor de les nits, però el fred que ha irromput aquesta setmana està ajudant a tancar els fruits, «per la qual cosa no és necessari patir per la qualitat del producte que arriba als mercats».

Notícies relacionades

Tanmateix, pel que sí que temem és pel temps que poden durar les limitacions pels efectes de la sequera. «Si les restriccions es posen més dures, tindrem problemes», explica el president de la cooperativa, Lluís Solanas, que adverteix que faran falta torns més exhaustius per garantir l’aigua a les 3.000 hectàrees del parc. Avisa que un dels temors principals és la campanya de la primavera, on les carxoferes reclamen més aigua pels nous brots mentre també serà el moment dels arbres fruiters. «Si no tenen prou aigua, la fruita no sortirà endavant», recalca.

Més notícies del Baix Llobregat  a EL PERIÓDICO