Prova pilot

L’Ajuntament de Viladecans impulsa les seves dues primeres comunitats energètiques

Famílies d’alumnes de l’escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví i comerciants del Mercat de la Plaça Europa seran els primers que se’n beneficiïn

L’Ajuntament de Viladecans impulsa les seves dues primeres comunitats energètiques

ayuntamiento de Viladecans

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Viladecans (el Baix Llobregat) ha posat en marxa dues proves pilot de comunitats energètiques locals –una d’integrada per veïns i una altra per comerciants–. D’aquesta manera, l’energia solar generada a les teulades d’equipaments municipals, el consistori local la compartirà amb la ciutadania.

Les famílies d’alumnes de l’escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví van participar en una sessió informativa per ser una de les dues proves pilots. L’ajuntament ofereix a cinquanta famílies d’aquests dos centres educatius que visquin en una distància inferior a 500 metres –tal com marca actualment la llei– la possibilitat de disposar d’ 1 kW a un preu més econòmic que el de l’energia de la xarxa. Es calcula que cadascuna s’estalviaria al voltant de 150 euros l’any.

Les plaques fotovoltaiques per generar l’energia ja estan instal·lades a l’equipament des de la seva construcció el 2014, a diferència dels altres 21 edificis municipals al voltant dels quals l’ajuntament vol impulsar comunitats energètiques abans d’acabar l’any vinent.

Gràcies al suport econòmic dels fons FEDER de la Unió Europea, que sufraga la meitat dels gairebé dos milions d’euros del cost del projecte, les obres s’han posat en marxa aquest estiu en set equipaments educatius, cinc d’esportius, quatre de culturals i tres administratius, al dipòsit de vehicles i al Mercat Municipal de la Plaça Europa.

Aquest últim equipament municipal és l’altre que forma part de la prova pilot de comunitats energètiques. S’estan acabant ja d’instal·lar 80 mòduls fotovoltaics que, abans d’acabar l’any, permetran proveir tant l’edifici del mercat i l’oficina d’atenció ciutadana annexa com el consum propi d’una desena de paradistes del mateix mercat. L’objectiu és que puguin rebaixar al voltant d’un 30% del cost de la llum que consumeix cadascun dels establiments.

Fases de participació

Actualment, l’ajuntament ja ha treballat la participació dels paradistes del mercat i busca famílies de l’Escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví, que en cas d’estar-hi interessades poden contactar amb l’Oficina Vilawatt. Per a cada nova comunitat energètica que es posi en marxa, l’ajuntament obrirà una convocatòria prèviament.

Les persones que formin part del projecte no estaran obligades a canviar de companyia elèctrica ni tampoc hauran de fer cap tipus d’obra a les seves llars ni es podran veure afectades per cap problema de subministrament, ja que es tracta d’un tràmit simplement administratiu.

L’estalvi obtingut serà més significatiu si s’ajusten els consums elèctrics en les hores quan es produeix energia, en aquest cas, quan hi ha sol.

L’ajuntament vol expandir les comunitats

La potència instal·lada en el conjunt d’aquesta vintena d’equipaments serà de 940 kWp, fet que generarà uns 1.200 mWh l’any, l’equivalent a tot el que gasten unes 400 llars de mitjana.

Notícies relacionades

L’ajuntament ja ha sol·licitat al Govern d’Espanya una altra subvenció dels fons Next Generation per ampliar la iniciativa fins a 33 comunitats energètiques els pròxims anys, que suma la instal·lació de plaques en 11 equipaments més, com el cementiri municipal, i augmentar així al voltant d’un 60 % la generació d’energia verda actual.

Llegeix totes les notícies de Viladecans a EL PERIÓDICO Viladecans