EPITÉCNICA

Una empresa de Viladecans desenvolupa el primer túnel desactivador de Covid-19

Totalment innocu i 100% efectiu el CA-VID, així se l'ha batejat, polvoritza una boira seca durant 15 segons que deixen inactiu el virus

L'artefacte està pensat per utilitzar-se en espais on es concentra molta gent, com fires, aeroports, hotels o restaurants

soc viladecans car 1200

soc viladecans car 1200

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’empresa Epitécnica de Viladecans (Baix Llobregat), especialitzada en equips de desinfecció, ha desenvolupat el primer túnel desactivador de Covid-19. Totalment innocu i 100% efectiu el CA-VID, així se l’ha batejat, polvoritza una boira seca durant 15 segons sobre la persona que creua pel túnel i deixa inactiu el virus.

Ho aconsegueix sense utilitzar ozó ni cap tipus de desinfectant nociu per a la salut o el medi ambient. Pablo Donadio, CEO de l’empresa, en declaracions a l’ACN, explica que el túnel està pensat per utilitzar-se en espais on es concentra molta gent, com fires, aeroports, hotels o restaurants. «Esperant que arribi la vacuna, aquesta és una solució activa que redueix de forma efectiva la quantitat de contagis», sentencia Donadio.

Epitécnica va fer un gir a la seva cadena de producció dos mesos després de l’inici de la pandèmia després de 30 anys dedicats a la fabricació d’equips de desinfecció. Conjuntament amb investigadors de la UPC han creat d’una banda el «cervell electrònic» de la màquina, i la solució que desactiva el virus que han patentat.

Limitar la capacitat de contagi

Limitar la capacitat de contagiAmb la vaporització de 15 segons s’aconsegueix sobretot reduir la capacitat de contagi de la Covid-19 a la roba. El virus no desapareix, tot i que Donadio afirma que «limita» la seva càrrega vírica, i en conseqüència la seva capacitat de contagi.

«No toquem l’ARN del virus que queda intacte, només li traiem les espícules que són a sobre de la capa de greix lipídic, cosa que impedeix que contagiï cap cèl·lula viva», explica l’empresari.

«No és la cura contra el virus»

«No és la cura contra el virus»Donadio deixa clar que el túnel desactivador «no és la panacea ni una cura contra el coronavirus», però sí la primera solució activa per reduir la cadena de contagis. L’artefacte va començar a comercialitzar-se el mes de juliol passat i fins al moment les vendes s’estan concentrant a l’estranger.

Un dels primers compradors ha estat el club de futbol Liverpool, que ha adquirit diferents unitats per instal·lar al seu estadi. A Catalunya, les vendes «no acaben d’arrencar», tot i que s’han provat recentment amb èxit a la Fira del Disc de Barcelona i el Fesitval de Sitges.

Notícies relacionades

Donadio ho atribueix a les indicacions de Sanitat, que va desaconsellar els túnels que utilitzen ozó o llum ultraviolada per a la desinfecció de la Covid-19. Lamenta que quan es parla de túnel molta gent es «confon» i desestima la compra. «Ens hem posat en contacte amb el Ministeri de Sanitat i fins ara no hem tingut resposta», conclou.

Més notícies de Viladecans en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA