Així són els vins amb DO Empordà: Si ets fan de l'enologia no hauries de perdre-te'ls

Les varietats autòctones com la carinyena o la garnatxa representen el 65% de les vinyes de la zona

Aquests vins ja compten amb una penetració del 40% en els restaurants d'alta gamma de Barcelona

Així són els vins amb DO Empordà: Si ets fan de l'enologia no hauries de perdre-te'ls

Cedida

2
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Els vins de la Denominació d'Origen Empordà guanyen protagonisme any rere any. Així, per exemple, el 2022 els seus cellers van rebre gairebé un 70% més de visites que l'any anterior. Una mica més de 80.000 visitants. Però més enllà de l'enoturisme, l'altre símptoma rellevant de l'interès que estan despertant els vins de la terra de la Tramuntana és, sens dubte, l'espai guanyat en els restaurants de Barcelona

Segons un estudi del Consell Regulador de la DO Empordà, el 40% dels restaurants de gamma alta de la Ciutat Comtal compten amb vins empordanesos a la seva carta. I, en conjunt, sumant els de gamma alta amb la resta, ja suposen el 20%. Unes dades molt positives que reflecteixen la millora del posicionament i penetració que aquests vins estan tenint. 

I tot això no és casualitat. Els vins de la DO Empordà tenen una personalitat única marcada per unes vinyes forjades per la Tramuntana, el mar i la muntanya i, a més, compten amb varietats autòctones com les garnatxes i carinyenes, conegudes a la zona com 'lledoner' i 'carinyena', respectivament

Varietats endèmiques de la DO Empordà 

Les dues varietats esmentades representen actualment el 65% de totes les vinyes de la Denominació d'Origen. Un percentatge que no ha parat de créixer per l'aposta decidida dels viticultors empordanesos per elles. A tot això, també cal sumar el sorgiment de nous vins monovarietals amb raïm procedent d'una mateixa finca. Unes propostes que neixen d'una nova generació d'enòlegs i viticultors amb major formació i capacitació que busquen la singularitat en cadascun dels seus vins. Un reflex de la terra on es forgen. 

Les garnatxes -negres, blanques i vermelles– representen una tercera part de la vinya de l'Empordà. Les carinyenes, suposen el 22% del total. En aquest cas, en la zona proliferen les varietats blanques i vermelles. I com a dada: l'Empordà pot presumir de ser una de les zones que produeix totes les varietats

El 'lledoner' i la 'caranyena' són dues de les varietats autòctones de l'Empordà 

/ Cedida

Vinyes centenàries de l'Empordà 

Com més anys té una vinya, millors vins produeix. Una tercera part de les vinyes emparades per la Denominació d'Origen Empordà tenen més de 30 anys i un 3% tenen més de 100. En el cas de les garnatxes, en la seva varietat vermella, el 61,4% tenen més de 30 i un 14,9% més de 80. En el cas de les carinyenes negres, la majoria tenen més de 30 anys. És representatiu que el 60% van ser plantades fa més de 60 anys i el 26% fa més de 80. 

Però en antiguitat, sens dubte, destaca la carinyena blanca. El 86,7% de les vinyes tenen més de 30 anys i un 26,5% més de 80. Això demostra la llarga tradició d'aquesta varietat a l'Empordà i l'experiència dels seus viticultors en el seu maneig. Segons el Consell Regulador de la DO Empordà, un 20% dels cellers compten amb aquesta varietat en la seva vinya

Un tres per cent de les vinyes tenen més de 100 anys

/ Cedida

Per continuar potenciant el desenvolupament de la carinyena blanca, es crearà un distintiu que identificarà als vins monovarietals elaborats amb ella. Una proposta que té com a objectiu prestigiar més a aquesta tipologia de vins elaborats amb les varietats típiques de l'Empordà. 

 

T'agrada el vi i ets fan de l'enoturisme? Tasta els vins de l'Empordà!