¿Què podem fer amb el soroll de l’aire condicionat del veí? ¿Em puc queixar?

¿Què podem fer amb el soroll de l’aire condicionat del veí? ¿Em puc queixar?

Efe / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts

De nord a sud, les inclemències de l’estiu s’estan deixant sentir a tot arreu. Les temperatures ja han superat el llindar dels 45ºC a moltes províncies espanyoles i les nits són tan sufocants que en moltes ocasions impossibiliten el fet de poder dormir les hores necessàries.

És per això que, qui més qui menys, ha fet el possible per intentar alleujar aquestes incomoditats posant ventiladors i aires condicionats, sobretot a la nit. També ha obrir les finestres i balcons per intentar aconseguir una mica d’aire fresc, sobretot, intentant que hi hagi corrent d’aire.

Sorolls nocturns

El problema de dormir amb les finestres obertes, si es viu en una ciutat, és el soroll, ja sigui de trànsit, de gent al carrer o de qualsevol lladruc de gos.

I, també, de l’aire condicionat del veí.

Si aquest és el teu cas i tens un molest aparell a prop que t’impedeix agafar el son, el primer que has de fer és parlar amb el veí en qüestió, a veure si és possible arribar a una entesa cordial que sigui satisfactòria per a tots dos.

Per exemple, us podríeu posar d’acord en les hores per utilitzar l’aire condicionat.

Comunitat de veïns

Si no hi ha manera, hauràs d’acudir a la comunitat de veïns del responsable de l’aire condicionat, per explicar el problema.

L’article 7 de la Llei de Propietat Horitzontal assenyala que el propietari de cada pis o local podrà fer una modificació sempre que «no menyscabi o alteri la seguretat de l’edifici, la seva estructura general, la seva configuració o estat exteriors, o perjudiqui els drets d’un altre propietari, havent de donar compte de tals obres prèviament a qui representi la comunitat».

És a dir, no es poden modificar sense autorització de la comunitat de propietaris la façana, els patis interiors o la terrassa de l’edifici, que solen ser els llocs on s’instal·len aquests aires condicionats.

Límits legals

Notícies relacionades

Finalment, i si res de l’anterior funciona, hauràs de trucar al teu ajuntament o administració local, ja que els límits màxims de soroll estan determinats per cada ajuntament. En general, són de 35 dB (decibels) per a l’horari diürn –entre les 7 i les 23 hores– i de 30 dB per al nocturn.

Així doncs, hauràs de demanar que facin un mesurament dels sorolls de l’aparell i iniciar així una reclamació per la via administrativa.

Temes:

Ajuntaments