Esperança de vida

¿Fins a quina edat solen viure els gats?

La longevitat dels felins depèn de diversos factors

Es pot establir a quins anys són adults, grans o pacients geriàtrics

¿Fins a quina edat solen viure els gats?
2
Es llegeix en minuts
Judit Bertran

L’arribada d’un gat a la nostra vida –o qualsevol altre animal domèstic– ens porta a considerar-los part de la nostra família i a donar-los tot el nostre amor. Però el problema sorgeix quan aquests es fan grans i comencen a envellir.

Llavors, apareix una por de perdre els nostres companys de viatge i, malgrat que és llei de vida, ens enfrontem a un moment molt temut de la nostra relació amb ells: la seva mort.

Així, fins a quina edat viu un gat és una de les preguntes més repetides en les consultes del veterinari al més mínim signe d’envelliment. I no existeix una xifra exacta que concreti el final de la vida d’un gat, ja que aquesta depèn de molts factors. És possible dir que a partir dels set anys de vida es considera que un gat comença a ser gran.

Però quan parlem de felins que han desenvolupat la seva vida a l’interior d’una vivenda, per exemple, amb bones cures i una alimentació correcta, l’esperança de vida es multiplica. D’altra banda, els felins que han viscut en estat salvatge o sense cures especials dels humans solen tenir una vida més curta.

Per tant, de manera general, a partir dels set anys es pot considerar que un gat ha entrat en la seva fase adulta, mentre que a partir dels 11 anys ja diem que un gat és gran i, des dels 15, s’estima que ha entrat en una etapa geriàtrica.

Però l’edat fins que visqui finalment un gat dependrà de la seva salut general, la seva nutrició i l’estil de vida que hagi portat, tot i que en alguns casos s’han arribat a registrar casos de gats que han viscut per sobre dels 20 anys.

Factors de longevitat en un gat

Per saber amb exactitud fins a quina edat viu un gat és necessari tenir en compte els factors que marcaran, fonamentalment, la longevitat del felí. Aquests són la raça, la dieta, la condició física, les cures veterinàries i l’estil de vida (a l’interior o l’exterior).

Notícies relacionades

Així, per intentar prolongar la vida d’un gat és necessari atendre, sobretot, la nutrició que se li proporciona a l’animal perquè aquesta sigui adequada a la seva edat i activitat, així com el seu estat general de salut.

Per això, és imprescindible controlar que disposi de totes les vacunes i que visiti amb regularitat el veterinari per detectar possibles malalties o problemes, així com proveir-li una adequada atenció dental. I és que les dents i genives dels gats són part molt important de la seva salut, ja que poden ser font d’entrada de virus i bacteris.

Temes:

Gats