Saps quins beneficis té per al cor menjar almenys un alvocat a la setmana?
Contenen fibra dietètica, greixos insaturats, especialment greixos monoinsaturats (greixos saludables), i tenen un impacte positiu en els factors de risc cardiovascular, entre ells el colesterol alt

Menjar alvocat /
Segons un estudi dirigit per investigadors de l'Escola de Salut Pública TH Chan de Harvard, menjar dues o més racions d'alvocat a la setmana podria reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.
Des de fa un temps, els alvocats han començat a estar molt presents tant als supermercats com a les nostres taules. Contenen fibra dietètica, greixos insaturats, especialment greixos monoinsaturats (greixos saludables), i altres components favorables que s'han associat a una bona salut cardiovascular.
Ja s’havien fet diversos estudis sobre l’impacte positiu que aquests fruits tenen en els factors de risc cardiovascular, entre ells el colesterol alt.
Però aquest estudi, publicat a la revista Journal of the American Heart Association, és per als investigadors el primer que dona suport a l’associació positiva entre un major consum d’alvocat i menys problemes cardiovasculars, com la malaltia coronària i l'accident cerebrovascular.
Com assenyala l’autora principal de l’estudi, Lorena S. Pacheco, investigadora postdoctoral al departament de nutrició de l’Escola de Salut Pública TH Chan de Harvard, a Boston:
"El nostre estudi proporciona evidència addicional que la ingesta de greixos insaturats d'origen vegetal pot millorar la qualitat de la dieta i és un component important en la prevenció de malalties cardiovasculars."
Un estudi al llarg de tres dècades
Durant 30 anys, els investigadors van fer el seguiment de més de 68.780 dones (de 30 a 55 anys) i més de 41.700 homes (de 40 a 75 anys) dels Estats Units.
Tots els participants de l’estudi estaven sans. Concretament, no patien càncers, ni malalties coronàries, ni accidents cerebrovasculars al començament de l’estudi. I vivien als Estats Units.
Al llarg de tres dècades, els investigadors van documentar 9.185 casos de malaltia coronària i 5.290 accidents cerebrovasculars.
Alhora, van avaluar la dieta dels participants mitjançant qüestionaris de freqüència d’aliments que es van administrar al començament de l’estudi i després cada quatre anys.
Van calcular la ingesta d’alvocat a partir d’un apartat del qüestionari que preguntava sobre la quantitat consumida i la freqüència.
La investigació considera que una ració equivalia a la meitat d’un alvocat o mitja tassa d’alvocat.
Un alvocat a la setmana podria reduir fins a un 21% el risc coronari
En analitzar els resultats, els investigadors van trobar algunes dades interessants:
En primer lloc, després de tenir en compte una àmplia gamma de factors de risc cardiovascular i la dieta general, els participants que menjaven almenys dues racions d’alvocat per setmana tenien un 16% menys de risc de malaltia cardiovascular i un 21% menys de risc de malaltia coronària, en comparació amb aquells que mai o gairebé mai menjaven alvocats.
A més, en aquells casos on s’havia substituït mitja ració diària de margarina, mantega, ou, iogurt, formatge o carns processades per la mateixa quantitat d’alvocat, també es va observar una reducció del risc de malalties cardiovasculars. En concret, entre un 16% i un 22% menys.
En el cas dels participants que van substituir aquesta mitja ració d’alvocat per oli d’oliva, nous i altres olis vegetals, no es va observar cap benefici addicional.
Finalment, els investigadors no van observar associacions significatives entre el consum d’alvocat i el risc d'accident cerebrovascular.
Canvis en els patrons dietètics
Com explica la doctora Pacheco, els resultats de l’estudi obren la porta a una nova recomanació de salut:
"Substituir amb alvocat certs productes que utilitzem per untar, així com aliments que contenen greixos saturats com el formatge i les carns processades, és una cosa que els metges i altres professionals de la salut, com els dietistes, poden suggerir als pacients."
L’estudi s’alinea amb la guia de l’American Heart Association per seguir la dieta mediterrània, un patró dietètic centrat en fruites, verdures, cereals, llegums, peix i altres aliments saludables, així com greixos d’origen vegetal.
Notícies relacionadesI com a conclusió final, és molt interessant la que aporta Cheryl Anderson, presidenta del Consell d’Epidemiologia i Prevenció de l’American Heart Association:
"Encara que cap aliment és la solució per portar una dieta saludable de manera rutinària, aquest estudi és una evidència que els alvocats tenen possibles beneficis per a la salut. Una troballa prometedora perquè és un aliment popular, accessible, desitjable i fàcil d’incloure als àpats que consumeixen molts nord-americans tant a casa com als restaurants."
- Sentència del TSJC Condemnen la Sagrada Família per acomiadar una treballadora l’endemà de deixar d’estar blindada per tenir un fill
- De compres ¿Quan comencen les rebaixes d’estiu 2025? Dates de Zara, Mango i El Corte Inglés
- Préstecs Emancipació Illa llança una línia de crèdits sense interessos per ajudar els joves a pagar l’entrada del seu primer habitatge
- Repàs a 10 alcaldes de l’àrea de Barcelona en l’equador del mandat
- Un paracaigudista resulta ferit molt greu a Empuriabrava
- Saps quins beneficis té per al cor menjar almenys un alvocat a la setmana?
- II Fòrum del Mediterrani Salvador Illa: "Reforçar Europa no significa tancar-la"
- Arranquen el 30 de juny Els ajuts del Govern a joves per pagar l'entrada d'un pis tindran un límit de 50.000 euros
- A partir de setembre a 3cat Així seran els nous platós del Telenotícies: adéu al croma i càmeres 360 graus
- Guia pràctica ¿Què fer si et toca un Euromillones i ets l'únic encertant?