Cas mascaretes

Podem demana que Luceño sigui imputat també per alçament de béns i delicte fiscal

  • Reclamen també mesures contra la societat Takamaka, a través de la qual l’empresari va adquirir cotxes de gamma alta i una vivenda amb els diners del ‘pelotazo’ en material sanitari

  • L’empresari ha arribat poc abans de les 10.00 hores al jutjat on està citat a declarar aquest dilluns juntament amb el seu soci Luis Medina

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El grup municipal d’Unides Podem a l’Ajuntament de Madrid ha sol·licitat al jutge Adolfo Carretero la imposició d’una fiança a l’empresari Alberto Luceño —investigat per la presumpta estafa amb la compra de material sanitari per a l’Ajuntament de Madrid— per «la tercera part més» del total de 5.567.725 euros en comissions que presumptament es va embutxacar en aquesta operació. Demanen també que se sumin l’alçament de bénsi el possible delicte fiscal als que ja se li imputen i sol·liciten també diverses mesures contra la seva societat Takamaka, a través de la qual, suposadament, va blanquejar la major part del benefici obtingut amb el ‘pelotazo.

Aquesta petició, que coincideix aquest dilluns amb la seva declaració com a imputat davant el titular del Jutjat d’Instrucció número 47 —juntament amb el seu soci Luis Medina, fill del duc de Feria— es fa després que el jutge comprovés que l’empresari tan sols té 129.139 euros en efectiu en els seus comptes bancaris i que s’havia desfet ja de tres dels dotze vehicles gamma alta que va adquirir amb els diners de l’operació.

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat una fiança de 5.567.725 euros i el jutjat ha atorgat a l’empresari un termini de cinc dies perquè presenti la quantitat relativa a l’embargament preventiu. Per la seva part, l’ajuntament li sol·licita que es fixi el pagament de 6.191.127 euros per part de Luceño de manera preventiva.

En el cas que Luceño no presti la fiança sol·licitada per Unides Podem, aquesta part insta l’esbrinament patrimonial tant de l’investigat com de la societat Takamaka Invest SL, així com que es demani a Hisenda informació sobre béns que l’investigat i l’entitat esmentada puguin tenir a l’estranger a l'efecte de fer els embargaments corresponents.

DOS NOUS DELICTES

Segons aquesta part, podria existir alçament de béns a través de Takamaka, que és la societat mitjançant la qual va adquirir la majoria dels vehicles i altres béns posteriorment a la seva presa de declaració davant el fiscal Anticorrupció Luis Rodríguez Sol el 14 d’abril del 2021, «tot això malgrat l’advertència del Ministeri Fiscal durant el curs d’aquesta que els béns esmentats podrien ser susceptibles d’embargament», afirma l’escrit a què ha tingut accés PERIÓDICO DE ESPANYA.

Sobre el delicte fiscal, aquesta part considera que les comissions obtingudes per l’investigat es van tributar a través de la societat Tamaka Invest per impost de societats, de manera que es va tributar només un 15% del benefici, en lloc del 43% que corresponia en l’IRPF com a persona física. Aquesta societat es va constituir dos mesos després d’haver rebut aquestes comissions. Per tot això, sol·liciten finalment que la investigació s’ampliï també a aquesta societat en condició d’investigada per les operacions de compra i transmissió dels vehicles portades a terme amb els guanys obtinguts del delicte.

Segons la documentació aportada per Caixa Bank al magistrat, l’empresari tan sols té 129.139 euros en efectiu. En un compte al seu nom té 1. 365 euros, als quals se sumen 119.397 euros a nom de la societat Takamaka (de la qual és administrador únic i amb la qual va comprar la majoria dels cotxes), i en un tercer compte hi ha 8.377 euros a nom de Luceño amb una altra persona. El jutge ja li ha bloquejat aquests comptes, i també cinc targetes de crèdit.

Respecte als dotze vehicles adquirits presumptament amb la comissió, Luceño ja ha maniobrat en relació amb el Range Rover Sport matrícula 5104-LHB i el KTM X BOW que va comprar el 30 de juliol del 2020 (segons les factures incloses en el sumari), mesos després de celebrar-se el negoci. Els va vendre a principis del mes d’abril passat, a pocs dies d’admetre’s a tràmit la querella presentada contra ell i el seu soci Medina per la Fiscalia Anticorrupció.

Notícies relacionades

La investigació també ha detallat la compra d’un Lamborghini Huracan Evo Spider el 27 de novembre del 2020 que Luceño va vendre el gener d’aquest any. Indiciàriament, i a l’haver-se produït aquesta alienació dels vehicles quan la investigació ja estava en marxa, Luceño podria sumar l’alçament de béns als delictes d’estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals, pels quals ja està sent investigat.

Notícies relacionades