Treball en Barcelona

Formació i més presència femenina en el sector tecnològic: reptes de la nova economia digital

Eurofirms Group ha fet un estudi complet sobre el mercat laboral en aquestes disciplines

Formació i més presència femenina en el sector tecnològic: reptes de la nova economia digital

SHUTTERSTOCK

5
Es llegeix en minuts

Eurofirms Group, primera empresa nacional de gestió del talent, ha fet l’estudi ‘El mercat laboral de la nova economia digital. Les claus per a l’atracció i gestió del talent digital’, en el qual s’analitzen les tendències actuals i l’evolució del talent tecnològic a Espanya. L’informe –basat en 1.200 enquestes, així com entrevistes i testimonis d’especialistes i organitzacions del sector– constata la creixent presència dels entorns digitals en el món laboral, ja que el 83,3% dels participants afirmen que tenen algun tipus d’experiència professional en la nova economia digital o sector tecnològic.

L’impacte de l’economia digital en el PIB a Espanya és del 22% el 2021 i la previsió del Govern és que arribi al 40% a finals del 2025. Aquesta investigació analitza les principals motivacions, els aspectes més valorats i les perspectives de futur de professionals amb i sense experiència en el sector. Els resultats serveixen de punt de partida per desenvolupar estratègies i mètodes per atraure i fidelitzar un talent necessari per afrontar amb garanties els reptes presents i futurs.

El talent IT és jove i amb alta rotació laboral 

El talent IT és jove i amb alta rotació laboral Quant a l’experiència laboral dels perfils IT, només un 32,4% dels enquestats acumulen més de 10 anys de trajectòria laboral en el sector, un 45% tenen una experiència màxima de cinc anys i un 22,4% dels professionals han treballat en aquest àmbit durant una etapa curta de menys de tres anys. Al voltant d’un 64% han treballat en entre dues i set empreses en un lloc vinculat a la tecnologia, per la qual cosa s’observa una alta rotació laboral dels professionals en aquest l’àmbit.

«Aquestes dades evidencien la joventut dels professionals de la nova economia digital, majoritàriament composta per les generacions Y i Z. Concretament, un 81,75% tenen una edat compresa entre els 18 i 44 anys. Aquestes dues generacions comparteixen conductes i inclinacions; per exemple, els mil·lennistes han viscut una gran part de la seva vida en entorns digitals i els centennistes són nadius digitals. La fidelització dels treballadors també es presenta com un desafiament per al sector i, en aquest aspecte, el nostre estudi demostra que l’equilibri entre la vida professional i personal és molt important. Un 33,6% dels enquestats assenyalen que el teletreball és la part més atractiva del sector, seguida de la flexibilitat laboral, amb un 33,2%, i del salari, que passa a un tercer lloc, amb un percentatge de 30,5%», afirma Raúl Sánchez, ‘country leader’ d’Eurofirms Group.

El 53,1% dels enquestats amb experiència treballen en empreses amb l’ADN tecnològic, fet que suposa que prop d’un 40% són companyies no dedicades exclusivament a la tecnologia. Els àmbits empresarials relacionats amb el comerç electrònic, la tecnologia o les telecomunicacions, el comerç, els serveis, els mitjans de comunicació i Internet són els sectors amb més volum de candidats amb experiència.

El repte de l’educació tecnològica

El repte de l’educació tecnològicaEl 67,8% dels professionals del sector treballen per compte d’altri i entre els que tenen experiència la taxa d’atur és del 5,1%. A més, el 68,8% disposen d’estudis superiors –15,1% amb doctorat o màster i 53,7% amb títol universitari–. 

Els resultats assenyalen que només el 33,1% han accedit al sector a través de formació reglada o universitària, un 20,4% han evolucionat des d’altres àrees de coneixement i un 16,4% són en el sector pels seus propis mètodes d’aprenentatge. 

Raúl Sánchez assenyala que «és evident que, ara com ara, el sistema educatiu tradicional no satisfà les demandes del sector. Si bé els enquestats espanyols que han optat per l’autoaprenentatge sumen un 16%, als Estats Units el percentatge de desenvolupadors que s’han format de manera autodidacta puja fins a un 70%. Per suplir aquesta situació, les empreses poden optar per programes específics de formació IT, que suposen ara mateix un 8% dels professionals amb experiència segons el nostre estudi. Un altre tipus de formació, com ara formacions no reglades i ‘bootcamps’, sumen un 8,7%». 

La bretxa de gènere és un aspecte crític

La bretxa de gènere és un aspecte críticLa nova economia digital i el sector tecnològic presenten un gran repte en relació amb la presència de talent femení

Per al 60% dels professionals, la inclusió de la dona és una qüestió crítica o molt important que cal abordar. Els enquestats apunten que els principals motius d’aquesta absència de talent femení en el sector són els estereotips del passat, basats en la poca afinitat de les dones per les professions tècniques o de ciència (37,8%); la falta de referents femenins en el sector (32,4%); la cultura sexista de les empreses amb oportunitats a favor dels homes (28,6%), i els entorns amb difícil conciliació familiar (26,1%). 

La presència d’homes és majoritària a les multinacionals tecnològiques (un 24% enfront d’un 17%), mentre que les dones destaquen en consultoria (un 17% en comparació amb un 10%).  Inflació en els salaris per l’escassetat del talent 

La presència d’homes és majoritària a les multinacionals tecnològiques les dones destaquen en consultoria Inflació en els salaris per l’escassetat del talent La impressió general és que el sector viu una inflació salarial i que les empreses estan en una autèntica lluita per aquest talent tan cobejat. El 45% dels professionals coincideixen que hi ha aquesta sobrevaloració salarial, el 7% pensen que només existeix en certs llocs i un 12% creuen que la situació és normal des d’una perspectiva laboral.  

Notícies relacionades

Els resultats de les enquestes assenyalen que el 32,3% dels professionals amb experiència tenen un salari d’entre 20.000 € i 30.000 € anuals, el 19,8% cobren entre 30.000 € i 40.000 € i un 21% tenen un salari per sobre dels 40.000 €. D’altra banda, un 24% diuen que tenen un salari inferior als 20.000 €. 

En termes de gènere, les dones tenen un salari inferior al dels homes. Un 29% de les participants diuen que reben un salari inferior als 20.000 €, això significa 5 punts més que els homes (24%). Aquesta distància entre gèneres també es troba entre els salaris alts (un 15,6% en comparació amb un 25,6%).

Temes:

Ocupació