Acció social

El col·lectiu Batec obre les portes de l’estació de Rodalies de Plaça Catalunya: «Si Madrid no paga, no paguem»

La portaveu Antònia Dols explica que l’objectiu de la protesta és reivindicar que «l’Estat espanyol no compleix el seu deute»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els membres del col·lectiu Batec, que protesta per la falta d’inversions en la xarxa de Rodalies de Renfe, han precintat aquesta tarda amb cinta aïllant les portes d’entrada de l’estació de Plaça Catalunya i han convidat els passatgers a no pagar els seus bitllets.

El col·lectiu, que va dur a terme la seva primera acció reivindicativa l’11 de maig en una quinzena d’estacions catalanes, ha portat avui la seva protesta a la cèntrica estació de Plaça Catalunya, una de les més freqüentades de Rodalies, on ha obert torns i ha organitzat diverses activitats: «Hola, Renfe, us acabem d’obrir la segona estació més gran de Catalunya», han publicat a Twitter al costat d’un vídeo on es veia els membres del col·lectiu precintant els torns.

També, segons la convocatòria que van difondre dimecres, està previst un concert del duo Ginestà. Per això Batec ha muntat un escenari a l’estació, al costat dels torns d’accés, amb equip de so inclòs.

Els activistes, que són aproximadament un centenar, han animat els usuaris de Rodalies a no pagar els bitllets i han repartit pancartes amb el lema «Si Madrid no paga, no paguem». Però, malgrat que totes les portes d’accçes estan obertes, molts viatgers continuen accedint a l’estació validant els seus bitllets.

Objectiu de l’acció

Antònia Dols, portaveu de Batec, explica que l’objectiu de la protesta és reivindicar que «l’Estat espanyol no compleix el seu deute» i que la seva intenció és quedar-se a l’estació durant hores amb actes culturals, tallers i xerrades.

Des de Renfe recorden que Rodalies és un servei públic que «paguem entre tota la ciutadania de Catalunya amb els impostos», els utilitzin o no. «Si algú es cola, està cometent un frau contra tots els catalans», remarca la companyia.

Renfe entén que els viatgers puguin protestar i reclamar millores en el servei, però assenyala que disposen de multitud de canals per fer-ho.

Notícies relacionades

I, de cara a l’acció d’avui, que qualifica de «frau massiu en el transport públic», l’empresa ferroviària apunta que espera les indicacions que pugui donar el Departament de Territori com a titular del servei i d’ATM com a responsable tarifari.

Els Mossos, per la seva part, enviaran agents al centre de control de seguretat de Renfe de Clot-Aragó i determinarà les accions a realitzar en tot moment. Renfe remarca que s’està portant a terme un important esforç inversor en el servei de Rodalies i que en el període 2019-2021 s’han executat inversions per valor de més de 550 milions d’euros.