Joves reivindicatius

¿Què és Batec, la plataforma que és al darrere de la vaga de pagament a Rodalies Renfe a Catalunya?

El col·lectiu juvenil té darrere seu un miler de persones per tot Catalunya i provenen de diferents moviments socials

¿Què és Batec, la plataforma que és al darrere de la vaga de pagament a Rodalies Renfe a Catalunya?

CAPTURA VÍDEO NATÀLIA RÍOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El col·lectiu juvenil Batec ha anunciat una «vaga de pagaments» a Rodalies Renfe a partir d’aquest dimecres, 11 de maig, per denunciar els incompliments del Govern espanyol en les inversions pactades a Catalunya sota el lema: «Fins que Madrid no pagui, ¡nosaltres no pagarem!». Tal com ells mateixos es defineixen, són un moviment independentista juvenil i que advoca per la desobediència civil no violenta.

El 4 de maig el col·lectiu ja va ser present a l’estació d’Arc de Triomf, on un centenar de joves bloquejaven les barreres d’accés perquè ningú no pagués. Durant la presentació de la mobilització, els dos portaveus, Oriol Sales i Antònia Maria Dols, han assegurat que Batec té darrere seu prop d’un miler de persones per tot Catalunya; «som la generació de l’1-O, el nostre despertament polític neix l’octubre del 2017 i provenim de diferents moviments socials».

Tots ells coincideixen que «Renfe a Catalunya és un desastre i té responsables. Des del 2008, l’Estat no ha executat ni el 24% de les inversions pressupostàries previstes». «Madrid s’ha emportat el triple de diners quant a despesa ferroviària. Segons les seves dades, la inversió per català és de 205 euros, mentre que a cada madrileny li toquen 907 euros», ha criticat Dols.

Vulneració dels drets

En la pàgina web de Batec diuen que són «molta gent» i que s’ha conegut «compartint espais polítics, mobilitzacions, assemblees, xerrades, a la universitat o en ‘caus’ i en esplais. Persones molt diverses que compartim una preocupació: no veiem clar el nostre futur». El col·lectiu manifesta que vol «un futur vivible». «Ens volem organitzar més i millor. Estar més connectats», revelen. I creuen que la millor manera de fer-ho és fer una crida massiva a tots els usuaris de Renfe perquè deixin de pagar els bitllets de tren i metro a partir d’aquest dimecres.

Notícies relacionades

Oriol Sales, un dels portaveus de Batec, ha declarat en una entrevista per a ‘VilaWeb’ que s’estan vulnerant els drets dels ciutadans a Catalunya i no es quedaran aturats: «Hem estat dos anys amb una pandèmia en què el moviment juvenil i la desobediència pacífica del país han estat en repòs. Ara arriba un moment en què s’ha de tornar a sortir al carrer perquè s’estan vulnerant els nostres drets. I un d’aquests és el dret a la mobilitat, moure’s en transport públic de qualitat».

Batec denuncia «les avaries constants, els retards i les afectacions» a través de la vaga que s’inicia avui i assegura que són «una trava directa a la conciliació de la vida personal amb la laboral, estudiantil o de temps lliure». «Amb els preus de la gasolina, no puc omplir el dipòsit, i si pago el bitllet de Renfe, arribaré tard a treballar. Ens posen en una situació molt perjudicial», ha sentenciat Sales.