Oci i Cultura

Una exposició al Mnactec de Terrassa repassa les grans plagues sanitàries de la història

  • ‘Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible’ es podrà visitar fins al 31 de desembre

  • Tot i que s’analitzen les grans epidèmies de la humanitat, l’exposició posa el focus en les viscudes a Catalunya

  • També es poden veure objectius històrics per al tractament d’epidèmies com un carro estufa de desinfecció de primers del segle XX

2
Es llegeix en minuts

L’exposició ‘Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible’, que s’ha estrenat aquest dimecres al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Mnactec) de Terrassa, mostra les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat des d’una òptica històrica, científica i social.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 31 de desembre, explica els conceptes de brot, epidèmia i pandèmia o les relacions dels diferents organismes vius i analitza les grans epidèmies que ha patit la humanitat i, específicament, les viscudes a Catalunya.

Destaquen també objectes històrics per al tractament d’epidèmies com un carro estufa de desinfecció de primers del segle XX, un pulmó d’acer de 1958, respirador automàtic d’Egnström de 1960 i una recreació del Laboratori Municipal de Barcelona de principis del segle XX.

¿Què es pot aprendre?

‘Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible’ comença amb una explicació sobre les relacions (indiferents, beneficioses o infeccioses) entre els éssers humans i organismes com els bacteris o els virus.

En una secció de l’exposició es presenten els conceptes de brot (manifestació inicial d’una malaltia que afecta un grup i una extensió reduïts com les intoxicacions alimentàries), epidèmia (malaltia infecciosa que apareix en una població i sobrepassa el temps considerat com a normal, la ràbia per exemple) i pandèmia (epidèmia que afecta dos continents com a mínim i que és provocada per transmissió comunitària).

De manera interactiva, els visitants poden aprendre els conceptes bàsics de les 18 grans epidèmies documentades que s’han donat al llarg de la història i arreu del món: verola, tuberculosi, diftèria, poliomielitis, pesta antonina, plaga de Justinià, pesta negra, cocoliztli, febre groga, còlera, grip espanyola, tifus, VIH, SARS, gripi A, MERS, Ebola i Covid-19.

L’evolució de la salut pública

A l’exposició del Mnactec també es dedica un apartat a l’evolució de la salut pública i la higiene personal, que eren i continuen sent claus en la transmissió, la detecció i el tractament de les epidèmies i pandèmies.

En aquesta secció es troba el carro estufa de desinfecció de primers del segle XX que esterilitzava roba i objectes, el pulmó d’acer de 1958 que s’utilitzava principalment en pacients de pòlio i el respirador automàtic d’Egnström de 1960 per a pacients amb greus dificultats respiratòries.

‘Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible’ també se centra en les epidèmies i pandèmies en un context actual, en el qual la globalització impulsa la relació entre els microorganismes i els humans i afavoreix la mutació i la transmissió de virus i bacteris.

«Les pandèmies i epidèmies han existit sempre, tot i que per desgràcia ens ha tocat viure-les en primera persona en comptes d’aprendre d’elles a través de la ciència, de la literatura i del cine», ha declarat el director del Mnactec, Jaume Perarnau.

Notícies relacionades

«Per això, en l’exposició expliquem com es tracten, com s’investiguen, quins remeis es busquen i quins tractaments s’han utilitzat sempre i actualment», ha afegit Perarnau.

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO