Obert dels EUA de tennis

Nadal flaqueja davant Tiafoe i s’acomiada de Nova York

Marxa com a número 1 virtual en el rànquing mundial, però mantenir-s’hi dependrà dels resultats d’Alcaraz i Ruud

«És el moment de tenir el primer fill i confiar que tot surti bé» i «fer un reset» tennísticament, diu el balear

Nadal flaqueja davant Tiafoe i s’acomiada de Nova York

Sarh Stier / Getty

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan semblava ja segur que Rafael Nadal seria el seu rival de vuitens en l’Obert dels Estats Units, el nord-americà Frances Tiafoe no va mirar la història, on el de Manacor ocupa un lloc inigualat amb els seus 22 grans. Tiafoe no va mirar el rànquing on Nadal arribava en el número 3 davant el seu número 26. Tampoc va pensar en els seus partits previs amb el campió balear –dues derrotes el 2019–, incloent-hi els quarts de final d’Austràlia, el millor resultat del de Maryland fins ara en un Grand Slam. «Ara crec que el puc guanyar», va dir. «Definitivament aniré per ell».

Era una premonició, un anunci. I ha cobrat dolorosa forma per a Nadal aquest dilluns a l’Arthur Ashe, on Tiafoe s’ha imposat en tres hores i mitja i quatre sets 6-4, 4-6, 6-4 i 6-3, i ha fet fora l’espanyol, que l’última vegada que va caure en quarta ronda a Nova York va ser el 2016 i en la seva carrera de grans el 2017 a Wimbledon.

«No m’ho puc creure, he jugat increïble, no sé què ha passat» deia en èxtasi Tiafoe a l’Arthur Ashe, fins i tot una mica sorprès de si mateix per la qualitat d’un joc que ha superat les seves pròpies expectatives i, també, les de Nadal.

 La derrota és la primera de l’espanyol aquest any en un gran (a Wimbledon es va retirar per la lesió de l’abdominal), i el fa fora de la seva lluita pel seu cinquè títol novaiorquès, el seu gran 23. I tot i que de moment és número 1 virtual, que s’hi mantingui una vegada es decideixi diumenge el torneig a Flushing Meadows ja no dependrà d’ell, sinó de les actuacions de Carlos Alcaraz i Casper Ruud, que tenen opcions d’avançar-lo si guanyen i també en algun altre supòsit.

Sense excuses

Tiafoe ha mostrat en el partit per què tenia aquest nivell de confiança en si mateix. Ha explotat un servei poderós i ha estat ràpid i agressiu. Ha anotat 17 serveis directes, ha donat 48 cops guanyadors i s’ha anotat el 75% de punts amb el primer servei.

Davant d’ell, en canvi, i tot i que sense arribar al «desastre» que va viure en el partit de segona ronda contra Fabio Fognini, Nadal ha estat de nou desdibuixat, lent. «No hi ha excuses, ha sigut molt millor que jo, i m’he d’analitzar a mi mateix més que a l’oponent», assumia després davant la premsa.

«És moment de tenir el primer fill»

Notícies relacionades

«Tinc coses molt més importants que el tennis per atendre», ha explicat també Nadal als periodistes, davant els quals fa uns dies ja va confirmar que la seva dona «es troba bé» després d’informacions de premsa sobre un ingrés hospitalari que es va produir quan ell ja era als EUA. «És el moment de tenir el primer fill i confiar que tot surti bé».

Només a partir de llavors, amb aquesta pau, segons ha dit Nadal, prendrà les «decisions adequades» sobre el tennis segons «com vagi tot» en la seva vida personal. «Calia de fer un esforç aquí i l’he fet. No ha sortit com m’hauria agradat. És moment de fer un reset. Han sigut uns mesos difícils. Toca començar de nou professionalment parlant».