TENNIS

¿Per què és Medvédev i no Nadal el número 1 de l’ATP?

El tennista manacorí ha guanyat els dos Grand Slams de la temporada mentre que el rus amb prou feines ha destacat, però el sistema de l’ATP genera situacions anòmales

OPEN AUSTRALIA

3
Jaume Pujol-Galceran

Aquest any encara no ha guanyat cap títol en set tornejos jugats. Els seus millors resultats han sigut la final del passat Open d’Austràlia i aquesta setmana la final de ’s-Hertogenbosch, un torneig de categoria 250. Malgrat això, Daniïl Medvédev és el número 1 mundial i ha posat fi a 373 setmanes al capdavant del rànquing de Novak Djokovic, mentre que Rafael Nadal, que es prova ja en herba, segueix quart i, per primera vegada en 22 anys, Roger Federer desapareix del ‘top 50’ i s’enfonsa fins a la posició 68.

El tennista serbi ha caigut a la tercera plaça, després de perdre els 2.000 punts que tenia pel títol de Roland Garros el 2021. Una pèrdua a la qual s’afegeixen els 2.000 que tampoc va poder defensar com a campió de l’Open d’Austràlia després de ser expulsat del país per no estar vacunat de covid-19. La mateixa raó per la qual Djokovic no va poder entrar als Estats Units a jugar els Masters 1000 d’Indian Wells i Miami.

Però si la tossuderia de Djokovic, per no vacunar-se, li ha sortit cara en el rànquing, tampoc és gaire lògic que Medvédev sigui el nou número 1 veient els seus resultats de l’any, molt per sota dels de Rafael Nadal.

El recent campió de Roland Garros, a hores d’ara, ja ha guanyat quatre títols, entre els quals els dos Grand Slams, i només ha perdut tres partits de 33 jugats, mentre Medvédev n’ha perdut 8 de 30. Nadal segueix com a número 4 ja que malgrat guanyar a París només ha comptabilitzat 1.000 punts.

Llistes diferents

La fórmula per establir el rànquing de l’ATP es fa amb la suma dels punts guanyats en cada torneig, en funció de la ronda i la seva categoria, durant les últimes 52 setmanes de l’any. I aquests punts han de ser defensats, setmana a setmana, durant el següent any. La classificació dels tennistes permet als tornejos establir els caps de sèrie.

Però si Nadal està a 1.425 punts de Medvédev en el rànquing de l’ATP (7.950); a la RACE, la classificació que només compta els punts de l’any 2022, el campió de Roland Garros la lidera amb 5.620 punts, molt per davant de Medvédev, setè (2.230).

En aquesta classificació que al final de l’any s’iguala amb el rànquing de l’ATP per conèixer-ne el número 1 definitiu, Carlos Alcaraz és segon amb 3.820 punts i Djokovic, novè amb 1.970.

Tant Nadal com Alcaraz són en disposició de lluitar pel número 1 de final d’any, especialment el campió de Roland Garros, que no defensa cap punt en el que queda de temporada i, si el seu peu esquerre l’hi permet, té una autopista oberta per sumar tots els punts.

Examen a l’herba

Això malgrat que, si finalment Nadal juga a Wimbledon, no sumarà res, ja que l’ATP ha decidit no donar punts als tennistes participants com a resposta a l’expulsió del torneig britànic dels tennistes russos i bielorussos per la invasió d’Ucraïna.

Ahir Nadal es va entrenar per primera vegada a les pistes d’herba al club Santa Ponça de Mallorca per comprovar com li evoluciona el peu esquerre després del tractament de radiofreqüència pulsativa a què es va sotmetre a Barcelona abans de decidir amb el seu equip tècnic si anirà a jugar a Londres. Va ser una visita molt breu, realitzant uns quants desplaçaments, però en tot moment sense raqueta.