La situació del tennista serbi

Austràlia estudia si cancel·la el visat de Djokovic malgrat la seva victòria judicial

  • Un tribunal australià anul·la la decisió del Govern australià i deixa en llibertat el tennista.

  • El ministre d’Immigració, Alex Hawke, valora si aplica la part més dura de la llei per expulsar el jugador i no deixar-lo entrar al país durant tres anys.

Austràlia estudia si cancel·la el visat de Djokovic malgrat la seva victòria judicial
5
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El ministre d’Immigració d’Austràlia, Alex Hawke, estudiarà dimarts al matí (la matinada vinent a Catalunya) si cancel·la novament el visat a Novak Djokovic després que aquest dilluns un tribunal de Melbourne hagi ordenat el seu alliberament. El número 1 del tennis mundial estava retingut des de dijous passat en un hotel de la capital de l’estat de Victòria per no estar vacunat contra la covid-19.

El jutge Anthony Kelly, del Tribunal del Circuit Federal de Melbourne, ha ordenat al Govern australià implementar l’ordre d’alliberament de Djokovic en els 30 minuts següents a la seva decisió, entregar-li el passaport i els efectes personals i pagar els costos legals del jugador.

Djokovic, en principi, podria jugar l’Obert d’Austràlia. O potser no. Tot depèn de si el ministre Hawke li aplica l’article 133 de la llei d’immigració, l’apartat més dur de la legislació, que a part de significar la deportació immediata de l’estrella sèrbia, li impediria entrar a Austràlia els pròxims tres anys. Hawke podia haver pres la decisió dins de les quatre hores següents a la resolució judicial, però, ja de nit a Austràlia (10 hores més que a Espanya), ha deixat la decisió per l’endemà, segons informa el diari ‘The Age’.

L’advocat que va actuar en nom del Govern australià, Christopher Tran, ha avisat al tribunal que el ministre d’Immigració consideraria si exercia «el poder personal de cancel·lació» del visat del tennista malgrat la decisió del jutge, que ha respost amb ironia a l’advertència. «Gràcies per l’avís; hauria sigut inflamatori assabentar-me d’això de matinada». Segons les lleis australianes, el Govern federal no ha d’avisar el jutge en el supòsit que revoqui el seu veredicte. «El ministre està considerant cancel·lar novament el visat de Djokovic», segons han dit fonts del Ministeri d’Immigració als mitjans locals.

La decisió judicial ha donat una alegria al centenar de seguidors de Djokovic, molts d’ells serbis, que esperaven el veredicte a les portes del tribunal. S’han vist balls i s’han sentit tambors i càntics de «¡Nole, Nole, Nole!». Aquests mateixos aficionats s’han dirigit després cap al despatx d’advocats que ha assessorat el tennista. Cap a les 21.30 (11.30 hores a Catalunya) han sigut dissolts amb gas pebre per la policia, segons la premsa local. Alguns aficionats han hagut de ser atesos a conseqüència de la càrrega dels agents. A Austràlia no tenen miraments.

Els arguments del jutge

El jutge del cas ja havia donat pistes sobre el sentit del seu dictamen a l’interrogar l’advocat del Ministeri d’Immigració sobre «què més hauria pogut fer aquest home» durant la vista després d’escoltar l’equip legal de Djokovic. El lletrat del tennista va exposar que Djokovic va complir els requisits del consell en immunització d’Austràlia, va rebre un permís de viatge del Govern federal, va rebre també l’exempció mèdica de Tennis Austràlia (la federació nacional) i, a més, va proporcionar a la duana la documentació de l’esmentada exempció, principalment el document oficial amb la prova positiva d’una PCR realitzada el 16 de desembre a Belgrad.

El jutge Kelly ha basat el seu dictamen que la decisió del Govern de revocar el seu visat va ser presa sense donar temps al número 1 del món per respondre a l’avís. En aquest sentit, el magistrat ha considerat «no raonable» la cancel·lació pels següents motius:

  • A Djokovic se li va dir a les 5.20 del matí de dijous que tenia fins a les 8.30 de temps per replicar a la cancel·lació del visat.

  • Els arguments de Djokovic no es van buscar fins a les 6.14 hores i l’autoritat duanera va prendre la decisió oficial a les 07.42 h. «A l’afectat se li va negar, per tant, una resposta fins a les 8.30h», ha indicat el jutge.

  • Si Djokovic hagués tingut almenys fins a les 08.30 h, hauria pogut fer consultes i donar resposta al motiu pel qual el seu visat no havia de ser cancel·lat.

La vista ha estat interrompuda en diverses ocasions per problemes amb la connexió ‘online’. Tot just començar, el jutge ha ordenat que a Djokovic se’l permetés sortir de l’hotel on estava retingut junt amb altres ciutadans en la seva mateixa situació per seguir el desenvolupament del que passaria dins del tribunal.

Tensió diplomàtica

Queda per veure ara si Djokovic podrà disputar l’Obert d’Austràlia, que comença el 17 de gener, en el qual busca el seu 21è títol de Grand Slam, que el situaria davant de Rafa Nadal i Roger Federer, que en sumen 20 cadascun.

Notícies relacionades

La vista ha estat seguida amb enorme interès arreu del món i en particular a la seva Sèrbia natal, on el cas s’ha convertit en un assumpte d’Estat i ha tensionat les relacions diplomàtiques entre els governs d’Austràlia i Sèrbia. Precisament, aquest dilluns, el pare del tennista, Drajan Djokovic, ha donat per fet que el seu fill tornaria a ser detingut per ser expulsat d’Austràlia.

«Aquesta és una gran derrota per al Govern australià», ha assegurat el germà petit del número 1, Djordje Djokovic, a una cadena de televisió sèrbia, on ha remarcat que tot el cas «té a veure amb la política i només amb la política». «Estan sent moltes nits sense dormir per a tota la família. Són moments difícils i el Novak està demostrant que és molt persistent, que creu molt en els seus ideals i que és un gran home. Però ha sigut una gran derrota de les autoritats australianes», ha afegit el germà del tennista.