Preparatius del primer Grand Slam

De la quarantena a la pista a Austràlia

  • Austràlia posa fi a la quarantena dels tennistes a Melbourne a una setmana de començar el primer Grand Slam

  • «El confinament passarà factura a tots en la seva capacitat de recuperació», valora el preparador físic Salva Sosa.

.

De la quarantena a la pista a Austràlia
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Després de 14 dies tancats entre quatre parets les autoritats australianes han aixecat la quarantena imposada als tennistes a Austràlia. Novak Djokovic, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Jannik Sinner, Filip Krajinovic junt amb Ashleigh BartySimona Halep, Naomi Osaka i Serena Williams van ser divendres els primers a saltar a la pista, a Adelaida, en una exhibició amb 4.000 aficionats a les grades.

Es posava així fi a un tancament en què els ‘top 3’ han viscut de forma molt diferent de la bombolla sanitària muntada a Melbourne, on la resta jugadors que participaran a l’Obert d’Austràlia han passat el seu confinament abans d’afrontar el primer Grand Slam de la temporada, que començarà el 8 de febrer.

Des de dijous i fins diumenge els tennistes aniran quedant lliures per entrenar-se i començar a jugar però, a una setmana de l’Obert d’Austràlia, tots es fan la mateixa pregunta: ¿Com afectarà aquest confinament el seu joc?

«Energia immensa»

«Tots sortiran amb una energia guardada, immensa», sorprèn amb la seva valoració Salva Sosa, ex preparador físic de Sergi Bruguera, Àlex Corretja i Ivan Ljubicic, entre altres tennistes, però que ràpidament apunta que «aquest avantatge es diluirà per la seva falta de capacitat de recuperació física i resistència, en els moments de llargs pilotejos que es donen en un partit».

«El confinament passarà factura a tots», destaca Sosa, amb més de 30 anys d’experiència al circuit, que recalca que «els qui hagin tingut millors condicions d’entrenament tindran avantatge. No és el mateix estar confinat en una suite de 60 metres quadrats amb terrassa, pista a l’hotel, gimnàs i restaurant, que en una petita habitació d’hotel, tot i que hagin pogut entrenar-se a l’exterior. I molt pitjor serà per a aquells que no han pogut sortir de l’habitació en 14 dies», valora el preparador físic català a EL PERIÓDICO.

Un malson

En aquesta última situació han estat 72 tennistes, que se les han hagut d’enginyar per entrenar-se pilotejant contra el matalàs, l’armari o fent exercici físic entre quatre parets per mantenir la forma després de ser reclosos a l’arribar a Melbourne, a l’haver estat en contacte amb un positiu de Covid-19.

Un malson en el qual s’han vist immersos tres tennistes espanyols. Carlos Alcaraz, Mario Vilella i Paula Badosa, que va donar positiu després de set dies reclosa, i no podrà sortir de la seva habitació fins a la setmana vinent.

Sens dubte, no ha sigut la millor manera de preparar un Grand Slam, i menys, si es tracta del primer de la carrera, com ho serà per a Alcaraz, que, amb 17 anys, farà el seu debut a Melbourne, després d’haver-se classificat en la fase prèvia jugada a Doha.

Alcaraz confia jugar la setmana vinent en un dels dos tornejos de 250 que l’ATP ha organitzat a les pistes de Melbourne Park, on també es disputaran altres tornejos de 500 de l’ATP i la WTA, a més de l’ATP Cup, que es jugarà amb només 12 equips i on hi haurà els quatre millors del món: Djokovic (Sèrbia), Nadal (Espanya), Thiem (Àustria) i Medvedev (Rússia).

Crítiques dels jugadors

Crítiques dels jugadorsLa diferent situació dels tennistes ha aixecat crítiques pel «tracte especial» cap als millors i per les condicions d’entrenament de tots, encara que coneixien el preu per viatjar a Austràlia. Entre les veus més polèmiques hi va haver la de Roberto Bautista, que va valorar el tancament com «ser en una presó amb wifi», tot i que el castellonenc després va matisar que les va fer de forma particular i no per ser publicades.

«Ha sigut un moment molt complicat per a molts, inclosa jo mateixa. Estar en una quarantena aïllada durant 14 dies és molt dur. Entenc tota la frustració i el sentiment d’injustícia», destacava en un tuit la tennista bielorussa Victoria Azarenka, ex número 1 mundial i campiona de l’Obert d’Austràlia el 2012 i 2013, que, resignada, demanava als tennistes «empatia i comprensió».

Pal de Kyrgios a Djokovic

Nick Kyrgios, molt actiu a les xarxes, s’ha mostrat solidari amb els seus companys de quarantena a Melbourne que s’han queixat del tracte especial rebut pels ‘top 3’ i ha assenyalat Djokovic com «un estúpid», després que el serbi demanés a Tennis Australia igualtat de tracte per a tots els tennistes, mentre ell era a l’especial bombolla d’Adelaida.

Notícies relacionades

Nadal ha evitat entrar en cap polèmica davant aquesta situació i a la seva estrena a Adelaida, on va guanyar Thiem (7-5, 6-4), el número 2 mundial, va reconèixer que passar les dues setmanes de quarantena «no és la situació ideal, però el virus ens ha colpejat fort a tots i cal acceptar la situació i les mesures estrictes», valorant que «Austràlia ens està donant un exemple de com fer les coses».

El tennista mallorquí viatjarà aquest dissabte a Melbourne per entrar en competició el 2 de febrer a l’ATP Cup amb Espanya i a partir del dia 8 jugar l’Obert d’Austràlia, que va prometre «intentar guanyar una vegada més». El seu únic triomf en aquest Grand Slam data del 2009 i si aconseguís guanyar-lo aquest any obtindria el seu 21è Grand Slam i superaria el rècord que, amb 20, comparteix amb Roger Federer, absent aquest any a Melbourne.