DECISIÓ DEFINITIVA

El Mutua Madrid Open es cancel·la per la pandèmia

El torneig previst entre el 12 i el 20 de setembre ja havia canviat de les dates inicials al maig

lmendiola54352417 topshot   serbia s novak djokovic celebrates after defeating200804124831

lmendiola54352417 topshot serbia s novak djokovic celebrates after defeating200804124831 / JAVIER SORIANO

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

La gira europea de tennis no començarà el 12 de setembre com estava previst amb el Mutua Open Madrid. El torneig de la Caja Mágica no es disputarà definitivament. Després d’haver-lo suspès fa cinc mesos per primera vegada per la pandèmia del coronavirus, aquest dimarts els organitzadors, d’acord amb les autoritats sanitàries espanyoles, han decidit suspendre’l definitivament.

La cancel·lació era sobre la taula des de feia una setmana, quan les autoritats sanitàries van recomanar que no es disputés en vista dels rebrots de Covid-19 a Madrid i Espanya.  En una carta dirigida a Ion Tiriac, propietari del torneig i a Feliciano López, director esportiu, mostraven la seva preocupació per la situació. «Tenim dubtes sobre poder celebrar el torneig sense complicacions sanitàries que puguin afectar jugadors, públic i treballadors. Desafortunadament la situació de la pandèmia empitjora dia a dia».

«La inestabilitat continua sent massa alta per celebrar el torneig amb totes les garanties»

Feliciano López

Director del Mutua Open Madrid

«Ho hem posat tot de la nostra part per celebrar el torneig», ha valorat Feliciano López. «Després de la primera cancel·lació del mes de maig, vam posar fil a l’agulla amb la data de setembre amb la il·lusió de poder tenir tennis de màxim nivell a la Caja Mágica aquest any tan dolent per a tothom. No obstant, la inestabilitat continua sent massa alta per celebrar un torneig com aquest amb totes les garanties», ha insistit el tennista toledà.

Després de l’anul·lació del Masters 1.000 de Madrid, la gira europea de terra queda reduïda, de moment, al torneig de Kitzbühel (8 a 13 de setembre), on tenen prohibit jugar els ‘top ten’ que no participin en la gira americana i que podria traslladar-se ara a les dates del Mutua Open Madrid, el Masters 1.000 de Roma (del 20 al 27 de setembre) i Roland Garros (27 de setembre a 11 d’octubre).

El torneig madrileny era l’únic en què Rafael Nadal havia anunciat la seva presència, segons va fer públic Feliciano López en un comunicat fa un parell de setmanes. Madrid era l’únic escenari en què el número 2 mundial podia sumar algun punt en terra batuda aquesta temporada, ja que és el campió vigent tant a Roma com a Roland Garros.

Quarantena clau

La col·locació de Madrid just l’endemà de la final de l’Open dels Estats Units (del 31 d’agost al 13 de setembre) complicava la presència dels jugadors que participaven a Nova York, especialment en vista de l’obligació de passar la quarantena a la seva tornada a Europa. La negociació per evitar la quarantena era clau per a l’ATP, i la WTA i ho serà per jugar ara a Roma i immediatament Roland Garros.

Novak Djokovic, número 1 mundial i president del consell de jugadors de l’ATP, ha demanat que els tennistes sàpiguen si hi haurà quarantenes abans de viatjar als Estats Units per participar en el torneig de Cincinnati (traslladat a Nova York) i l’Open dels Estats Units, on la federació americana ha preparat «una bombolla», com ha fet l’NBA, amb la intenció de preservar la seguretat de tots els participants.

El calendari del circuit  ATP s’ha de reprendre el 22 d’agost amb el Masters 1.000 de Cincinnati, traslladat excepcionalment a Nova York aquest any, com a avantsala de l’Obert dels Estats Units, que es disputarà a porta tancada i sense fase prèvia.

«Una mala notícia»

Notícies relacionades

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha considerat  la cancel·lació del torneig com «una mala notícia. Hem estat en permanent contacte amb els organitzadors i si s’hagués pogut celebrar també hauria sigut un missatge de la ciutat de Madrid, però les qüestions sanitàries són prioritàries», ha expressat aquest dimarts en una entrevista a Radio Marca, tot i que encara falta l’oficialitat dels organitzadors del torneig, que havia canviat les dates a finals de setembre per la pandèmia.

La cancel·lació del Mutua Open Madrid s’uneix a la suspensió de les finals de la Copa Davis que s’havien de disputar al novembre també a les instal·lacions de la Caja Mágica. La pròxima edició del torneig tindrà lloc del 30 d’abril al 9 de maig del 2021. Aquells aficionats que van decidir mantenir les seves entrades després de l’ajornament del maig, les tenen garantides per al 2021 amb la mateixa ubicació i sessió