El nou calendari

La tornada més boja del tennis

Els jugadors s'enfronten a vuit setmanes en què hauran de jugar tres Masters 1000 i dos Grand Slams

lmendiola53427958 04 12 2019 tenis   atp y wta ampl an la suspensi n del tenis200515170902

lmendiola53427958 04 12 2019 tenis atp y wta ampl an la suspensi n del tenis200515170902 / BARCELONA OPEN BANC SABADELL

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

La reobertura del circuit ATP i WTA amb el calendari de tornejos per a l’agost i setembre, en una carrera de vuit setmanes en què es disputaran tres Masters 1000 (Cincinnati, Madrid i Roma) i dos Grand Slams (Open dels Estats Units i Roland Garros), a més del torneig de Washington que serà el punt de sortida del circuit masculí el 14 de setembre, obre molts dubtes i manté la precaució entre els jugadors que també volen tornar aviat a les pistes tot i que saben que serà impossible competir a tot arreu i hauran d’elegir bé on juguen finalment.

El díscol tennista australià Nick Kyrgios, ha criticat la rapidesa per reprendre el circuit i, a través de Twitter, s’ha enfrontat a l’ATP amb un missatge directe a l’extennista i nou president, l’italià Andrea Gaudenzi. «Salutacions amic, realment has cuidat els jugadors durant aquest temps. Ara de debò, ¿què tal si col·labores amb nosaltres, papa?», l’ha criticat.

Novak Djokovic, número 1 mundial, i Rafael Nadal, campió de l’Open dels Estats Units, es mostraven escèptics davant de la possibilitat de jugar a Nova York abans que es conegués la decisió de l’Open dels Estats Units de celebrar el Grand Slam, en les dates previstes, i que anunciés l’ATP el calendari, a l’espera del que pugui passar amb la pandèmia del coronavirus.

La nova normalitat

Djokovic, actualment en una gira d’exhibició pels Balcans, en què ha muntat tornejos amb públic i sense protocols de mesures sanitàries, incloent-hi una festa nocturna a Belgrad amb els participants, s’havia mostrat partidari de jugar aquells mesos en els tornejos de terra europeus i centrar el seu gran objectiu a Roland Garros. Però aquest dijous, en una entrevista a Eurosport, valorava de forma positiva l’opció de jugar. 

«No som nosaltres, els jugadors, qui decidim. Nosaltres ens hi hem d’adaptar»

Novak Djokovic

Número 1 mundial

«No som nosaltres, els jugadors, qui decidim, nosaltres ens hi hem d’adaptar. Esperem que cada jugador tingui les mateixes oportunitats de viatjar allà i competir com tots els altres. Això és el més important, una cosa que està escrita en les bases de l’ATP i els fonaments del tennis internacional. Intentarem col·lectivament assegurar-nos que aquesta sigui la prioritat, tant de bo que en els pròxims dos mesos algunes d’aquestes restriccions es relaxin una mica i tinguem un gran torneig», ha destacat Djokovic.

Nadal, el més perjudicat

Nadal, que de moment no ha volgut fer declaracions sobre la nova normalitat, s’havia mostrat abans molt escèptic sobre la possibilitat, no només d’anar a l’Open dels Estats Units, sinó fins i tot de jugar aquesta temporada. «El més important és la salut i la seguretat de tothom», va dir. L’actual número 2 del món és el que més punts hauria de defensar en aquelles vuit setmanes boges i intenses com a campió de l’Open dels EUA (2.000 punts) Roland Garros (2.000), Roma (1.000) i Madrid (360). En total 5.360 punts. 

Jugar tots aquests tornejos no entra en els plans del tennista mallorquí que, si decideix anar a Nova York, saltarà de les pistes ràpides a les de terra batuda per jugar Madrid, que començarà quan es juga la final de l’Open dels EUA (el dia 13 de setembre), la setmana següent a Roma (22 de setembre) i la següent Roland Garros (27 de setembre) on és el màxim favorit per conquistar per 13a vegada el torneig a París, tot i que en un escenari nou amb la pista Phlippe Chatrier renovada i amb sostre retràctil, partits nocturns i en una condicions meteorològiques molt diferents a les habituals del torneig a finals de maig. 

Serena, ansiosa

Serena Williams ha sigut la primera a confirmar la seva participació a l’Open dels Estats Units. Campiona sis vegades del torneig, finalista l’any passat i a la recerca del rècord de superar els 23 Grand Slams, l’ex número 1 mundial, de 38 anys, no vol perdre temps i ha acceptat els riscos de jugar a Nova York, i ha donat tot el seu suport a la federació americana de tennis (USTA). «Tinc moltes ganes de competir. L’USTA ha fet un treball magnífic i hi haurà un torneig increïble», ha dit la veterana campiona nord-americana, acceptant les imposicions dràstiques dels organitzadors.

Com Serena, campiona de l’any passat, la canadenca Bianca Andreescu, també ha anunciat la seva presència a Nova York, igual com l’espanyola Garbiñe Muguruza. «És encoratjador veure que les coses avancen perquè puguem tornar a les pistes. La seguretat és el primer per a tothom, i, amb això al cap, espero que puguem jugar a Nova York», ha tuitejat.

El pla de seguretat

Notícies relacionades

L’USTA prepara mesures dràstiques per jugar a Cincinnati i Flushing Meadows, d’acord amb els protocols sanitaris dels Estats Units i de l’estat de Nova York. «Estem preparats. El pla està a punt. Si els atletes estan llestos, estarem preparats perquè vinguin a Nova York, s’entrenin i competeixin en els dos esdeveniments... Definitivament tot és flexible», va dir dimecres la directora del torneig Stacey Allaster. La televisió s’encarregarà de retransmetre el torneig en directe i ajudarà a cobrir part del pressupost amb els drets d’imatge.

L’Open dels EUA ha sacrificat la disputa de la fase prèvia i ha cancel·lat els tornejos de mixtos, júniors, de cadira de rodes i de veterans, així com jugar sense aficionats a les grades ni premsa a les pistes. Els tennistes que estan per sota del 120 mundial i que haurien de jugar la fase de classificació rebran una compensació econòmica d’11.000 dòlars, que va ser el premi que van rebre els jugadors que van disputar la primera ronda de la prèvia l’any passat.