El coronavirus frustra la inauguració de la pista aquest dissabte

Nadal es queda sense estrenar el sostre de Roland Garros

zentauroepp52146689 techo200523102440

zentauroepp52146689 techo200523102440 / MARTIN BUREAU

2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

El 23 de maig, el mateix dia en què Rafael Nadal va debutar a Roland Garros camí del seu primer títol el 2005, era la data prevista per inaugurar aquest dissabte la modernitzada pista central Philippe Chatrier, on ha guanyat 12 títols des del 2005.

Nadal estrenaria, 15 anys després d’aquell èxit, un sostre cobert en la que ha sigut la seva casa de París des d’aleshores. Roland Garros tenia a punt la pista coberta que se li reclamava des de feia temps i es convertia en l’últim Grand Eslam que disposa d’almenys una pista coberta com ja tenen l’Open d’AustràliaWimbledon i l’Open dels Estats Units, que la va inaugurar l’any passat.

La Federació Francesa de Tennis havia previst una gran festa per celebrar-ho amb la presència dels millors tennistes de la història i un espectacle musical a la nit que s’han hagut d’anul·lar. El coronavirus ha impedit la seva obertura com l’organització del torneig que, de moment, s’ha traslladat al 27 de setembre que ve.

4.000 tones d’acer

El sostre ja està preparat però ningú sap si es podrà estrenar definitivament el 2020.  L’espectacular estructura cobreix els 105 metres de longitud de la pista central, ancorada en 11 ales construïdes al voltant del seu exterior i amb un pes de 4.000 tones d’acer que es desplacen sobre dos raïls cremallera moguts per quatre potents motors que la tanquen en 15 minuts. El sostre disposa d’una ventilació natural oberta que evita la ressonància i els plafons blancs permeten una lluminositat com si fos llum natural. La remodelació de la Philippe Chatrier ha costat 380 milions d’euros.

El projecte es va anunciar el 2017 i va començar a muntar-se el 12 de juliol del 2019 per acabar-se el 5 de febrer, tot i que les proves de funcionament s’havien complicat pel coronavirus. Tot i així, Roland Garros estava preparat per acollir el torneig que havia de començar aquest diumenge, 24 de maig.

La posada en marxa del sostre permetrà jugar tots els partits de quarts de final a la Philippe Chatrier, si les inclemències meteorològiques impedeixen jugar a les pistes exteriors. Això si, «el sostre només s’utilitzarà si les condicions hi obliguen, la idea és jugar sempre al descobert», afirmava Remy Azemar, a ‘L’Equipe’.

Dues sessions diàries

Notícies relacionades

Roland Garros ja tenia preparada la programació dels partits i la venda d’entrades en dues sessions per jornada, amb la instal·lació d’una il·luminació especial a les seves quatre pistes principals que permetia continuar jugant després de fer-se de nit tant a la Phlippe Chatrier (15.059 espectadors), com a la Suzanne Lenglen (10.068), la Simone Mathieu (5.000) i la pista número 14 (3.000). També hi ha previst un projecte per tancar la segona central per al 2024, coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics de París.

Si al setembre finalment es pot jugar el torneig, la doble jornada i la festa d’inauguració del sostre de Roland Garros hauran d’esperar a l’edició del 2021. «Som tan optimistes com podem per celebrar l’edició del 2020 i hem preparat tots els escenaris, fins i tot el de jugar sense públic», deia Jean-François Villota, director general del Grand Slam francès.  

Compte enrere per a Nadal

Rafael Nadal haurà d’esperar per poder tornar a jugar a Roland Garros i estrenar el seu sostre cobert, però l’actual número 2 mundial aquest divendres ha tornat als entrenaments a la seva acadèmia a Manacor (Mallorca) a l’espera de competir després de dos mesos de confinament per la pandèmia del coronavirus.