L'OPEN D'AUSTRÀLIA DE TENNIS

Nadal avança fàcilment a semifinals

El mallorquí elimina el nord-americà Tiafoe en menys de dues hores i s'enfrontarà ara amb Tsitsipas, botxí de Bautista

jcarmengol46656527 spain s rafael nadal hits a return against frances tiafoe of190122125326

jcarmengol46656527 spain s rafael nadal hits a return against frances tiafoe of190122125326 / SAEED KHAN

4
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Rafael Nadal ja està en les semifinals del’Obert d’Austràlia per sisena vegada en la seva carrera. El tennista mallorquí, campió el 2009, ha prosseguit aquest dimarts amb el seu excel·lent camí en el primer torneig de Grand Slam de l’any i ha guanyat el nord-americà de 21 anys Frances Tiafoe en menys de dues hores (1 hores i 47 minuts) i en tres sets directes: 6-3, 6-4 i 6-2.

El pròxim rival de Nadal en la penúltima instància a Melbourne serà un altre jove tennista emergent, el grec Stefanos Tsitsipas, que en el partit de la matinada ha eliminat el castellonenc Roberto Bautista per 7-5, 4-6, 6-4 i 7-6 (7-2) en tres hores i quart de partit. Tsitsipas (20 anys) no havia arribat mai tan lluny i, després d’eliminar consecutivamentRoger Federer i Bautista, és, a més, el primer grec (home o dona) capaç d’arribar a les semifinals en un gran torneig.

Un passeig

El partit ha sigut una passejada per a Nadal, que ha dominat de cap a peus Tiafoe, 39è del rànquing mundial i que no havia arribat mai tan lluny en un Grand Slam. L’espanyol ha trencat el servei del nord-americà nascut a Sierra Leone, que diumenge va complir 21 anys, en el primer joc de cada set, i en l’última mànega ha repetit 'break' en el setè joc per enfilar directament cap a la victòria.

El modernitzat servei de Nadal ha funcionat bé (11 'aces’ i cap doble falta), el mateix que la seva dreta (29 'winners', per 24 del seu rival) i fins i tot les seves escasses pujades a la xarxa (9 punts d’11, per 4 d’11 de Tiafoe). Nadal ha comès molts menys errors no forçats (23, per 34).

Balanç favorable davant de Tsitsipas

Nadal no ha cedit ni un set en els cinc partits disputats a Melbourne, on va guanyar fa 10 anys i ha sigut finalista en unes altres tres ocasions (2012 davant de Djokovic, 2014 davant de Wawrinka i 2017 davant de Federer). L’eliminació aquest any de Federer en mans de Tiafoe li va aplanar una mica el camí (Nadal va guanyar tres australians consecutivament en les primeres rondes: Duckworth, Ebden i De Miñaur) i després es va desfer sense problemes del txec Tomas Berdych. Aquest dijous (9.00 h.) es trobarà Tsitsipas, un altre dels tennistes destacats de la denominada 'Next Generation', la que pretén descavalcar del seu pedestal els tres grans que han dominat amb raqueta de ferro els últims 15 anys.

Nadal s’ha enfrontat en dues ocasions amb el jove grec de 20 anys, 15è en el rànquing mundial i 1,93 metres d’altura. I en totes dues el va guanyar, l’any passat, a les finals del torneig de Barcelona (6-2, 6-2) i del Masters 1.000 de Toronto: 6-2, 7-6 (7-4). "És un jugador que ha millorat moltíssim i està en condicions de guanyar ja els millors, com ha demostrat aquí amb els seus increïbles partits. Ho té tot per ser al cim del tennis mundial durant molt temps", ha dit Nadal elogiant-lo després del seu partit davant de Tiafoe. Però el mallorquí ha insistit en el missatge que ja va enviar fa uns dies als que pretenen allunyar-lo del tron mundial. "Ja vaig dir que són molt joves i que encara poden esperar una mica. De totes maneres, estan fent uns anys increïbles i és un plaer estar en una època en què compartim diferents generacions de tennistes".

30 semifinals en grans

Nadal, de 32 anys, té, de tota manera, molt camí recorregut. Aquestes seran les seves semifinals número 30 en tornejos de Grand Slam, que el van conduir als seus 17 títols grans, a tres del rècord de 20 de Federer. El serbi i número 1 del món, Novak Djokovic, n'acumula 14, i és l’únic que es pot acostar, com Nadal, a Federer en aquest rànquing de grans. 'Nole' jugarà els quarts de final aquest dimecres davant del japonès Kei Nishikori.

Notícies relacionades

La victòria de Nadal sobre Tiafoe és la 20a consecutiva sobre un tennista nord-americà. Des que James Blake el va derrotar en l’Obert dels EUA del 2005, cap jugador d’aquest país ha sigut capaç de derrotar l’espanyol, en una nòmina de noms que inclou Agassi, Roddick, Young, Ginepri, Kim i Sweeting. Ja no queden nord-americans tampoc en aquest Obert d’Austràlia, perquè Nadal ha eliminat l’últim supervivent.

"Soc molt feliç de ser ja a semifinals sense haver perdut cap set i d’estar jugant a aquest nivell. Treballo cada dia per ser millor tennista", ha assegurat després del partit Nadal, que es mostrava satisfet amb el rendiment del seu servei renovat, més directe i menys liftat. "Tant el servei com el cop de dreta m’estan funcionant molt bé. Vull continuar jugant alguns anys més i tenir punts més curts i alguns de gratis són importants per allargar la meva carrera".