«Nit boja d’aurores»: el fenomen s’ha vist aquesta nit fins i tot a Itàlia

All About Lapland/Alexander Kuznetsov

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les aurores boreals han tenyit la nit d’aquest diumenge part del cel d’Itàlia, Eslovàquia, Irlanda o Polònia, latituds on resulta insòlit observar el fenomen de les llums del nord, típic de països àrtics com Suècia o Finlàndia.

Alguns aficionats no han dubtat a qualificar el que ha passat com una «nit boja d’aurores»

Aquest diumenge a la nit aquests episodis provocats per tempestes solars s’han deixat observar a simple vista gràcies a unes condicions meteorològiques excepcionals, amb cel sense núvols.

Les aurores boreals es formen perquè el Sol emet partícules carregades, denominades ‘vent solar’, que xoquen contra l’atmosfera de la Terra de manera que s’allibera energia en forma de llum. Aquestes partícules triguen entre un dia i mig i dos dies a recórrer els 150 milions de quilòmetres que separen el Sol de la Terra.

¿Què és una tempesta solar?

Les tempestes solars geomagnètiques són fenòmens tan peculiars com sorprenents. Aquests episodis, posteriors a l’aparició de taques solars, s’originen per una més gran emissió de vent solar o per les ejeccions de ‘massa coronal’, núvols de plasma solar causats per les flamarades més grans que aboca l’astre.

Tot i que les flamarades solars es poden produir diverses vegades al llarg d’un mateix dia, els seus efectes amb prou feines es noten al nostre planeta. No obstant, si aquestes expulsions gegants del Sol són prou intenses, poden produir alteracions a la magnetosfera de la Terra, cosa que pot donar lloc a interferències en la comunicació mitjançant ones de ràdio, sistemes de GPS i altres equips.

¿Correm perill?

L’energia despresa pel Sol durant les tempestes geomagnètiques és equiparable a la de milions de bombes d’hidrogen explotant alhora. No obstant, lluny de la creença popular que hi ha al voltant d’aquests fenòmensno són una amenaça per a la vida a la Terra.

Notícies relacionades

Una altra cosa és que no puguin tenir greus conseqüències en altres aspectes de la nostra vida quotidiana, ja que són capaces d’interferir en el funcionament habitual de la tecnologia que s’utilitza en el dia a dia del nostre planeta. Quan les tempestes solars arriben amb prou força, poden provocar interferències en les radiocomunicacions d’ona curta i en els sistemes de GPS.

S’ha de destacar que els efectes són diferents a l’espai, on aquests fenòmens, catalogats com els més violents del Sistema Solar, poden danyar la salut dels astronautes espatllar l’electrònica de satèl·lits i altres aparells en òrbita.