Espectacle al cel
«Nit boja d’aurores»: el fenomen s’ha vist aquesta nit fins i tot a Itàlia
Les aurores boreals han tenyit la nit d’aquest diumenge part del cel d’Itàlia, Eslovàquia, Irlanda o Polònia, latituds on resulta insòlit observar el fenomen de les llums del nord, típic de països àrtics com Suècia o Finlàndia.
Alguns aficionats no han dubtat a qualificar el que ha passat com una «nit boja d’aurores»
Menuda noche loca de auroras, se han captado auroras en Italia, Austria, Alemania, etc pic.twitter.com/v2tfMAV9Cy
— Daniel Viñé (@danielvgphoto) November 5, 2023
#Aurora caught from Monte Pora (Italy). Unreal!@VirtualAstro #northernlights pic.twitter.com/XUCjHWG1dT
— Alan (@AlanIlMagi) November 5, 2023
Aquest diumenge a la nit aquests episodis provocats per tempestes solars s’han deixat observar a simple vista gràcies a unes condicions meteorològiques excepcionals, amb cel sense núvols.
Les aurores boreals es formen perquè el Sol emet partícules carregades, denominades ‘vent solar’, que xoquen contra l’atmosfera de la Terra de manera que s’allibera energia en forma de llum. Aquestes partícules triguen entre un dia i mig i dos dies a recórrer els 150 milions de quilòmetres que separen el Sol de la Terra.
Aurora boreal en Polonia. Se ha podido ver en Bochnia y en Tarnów, hacia el sur. pic.twitter.com/2VwJinSKb6
— LuSuber (@MomicheSuber) November 5, 2023
¿Què és una tempesta solar?
Les tempestes solars o geomagnètiques són fenòmens tan peculiars com sorprenents. Aquests episodis, posteriors a l’aparició de taques solars, s’originen per una més gran emissió de vent solar o per les ejeccions de ‘massa coronal’, núvols de plasma solar causats per les flamarades més grans que aboca l’astre.
HOLY SMOKE - Check out this feature which is very rare in Ireland it's called a Steve and is right overhead now. Caught this from lough Salt Donegal. https://t.co/RDKdlaMr10#ireland #aurora #northernlights #auroraborealis #eire #astronomy #europe #astro #space #spaceweather pic.twitter.com/uYocxzdebr
— Aurora Alerts Ireland (@auroraalertsIRE) November 5, 2023
Tot i que les flamarades solars es poden produir diverses vegades al llarg d’un mateix dia, els seus efectes amb prou feines es noten al nostre planeta. No obstant, si aquestes expulsions gegants del Sol són prou intenses, poden produir alteracions a la magnetosfera de la Terra, cosa que pot donar lloc a interferències en la comunicació mitjançant ones de ràdio, sistemes de GPS i altres equips.
Aurora Borealis, Conamara
— Mairéad (@MaireadNiChuaig) November 5, 2023
@Eoinfah pic.twitter.com/AHp9FFmzU0
¿Correm perill?
L’energia despresa pel Sol durant les tempestes geomagnètiques és equiparable a la de milions de bombes d’hidrogen explotant alhora. No obstant, lluny de la creença popular que hi ha al voltant d’aquests fenòmens, no són una amenaça per a la vida a la Terra.
Una altra cosa és que no puguin tenir greus conseqüències en altres aspectes de la nostra vida quotidiana, ja que són capaces d’interferir en el funcionament habitual de la tecnologia que s’utilitza en el dia a dia del nostre planeta. Quan les tempestes solars arriben amb prou força, poden provocar interferències en les radiocomunicacions d’ona curta i en els sistemes de GPS.
S’ha de destacar que els efectes són diferents a l’espai, on aquests fenòmens, catalogats com els més violents del Sistema Solar, poden danyar la salut dels astronautes i espatllar l’electrònica de satèl·lits i altres aparells en òrbita.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
-
Ofert per
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports