Temps

Catalunya registra l’any més sec i càlid des de 1950

  • Un estiu de piscines malgrat la sequera: ¿quines no es podran omplir?

  • El majúscul repte de beure aigua del Besòs: «Mai vam imaginar que fos possible»

Catalunya registra l’any més sec i càlid des de 1950

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya ha registrat el 2022 l’any més càlid i més sec des d’almenys 1950 amb una anomalia de 2,7 graus més de temperatura (superada per primera vegada en 73 anys) i ha plogut un 30,4% menys respecte a la mitjana climàtica del període 1961-1990. Les dades tornen a evidenciar la crisi climàtica: en els últims tres decennis s’han registrat els 10 anys més càlids de la història i els 5 més secs a Catalunya.

Cada vegada hi ha més índexs associats amb un clima més càlid –com les nits tropicals i els episodis de calor– i menys amb índexs de clima fred – com les nits fredes i gelades– registrats a les estacions meteorològiques de Catalunya.

Així doncs, els indicadors apunten a un augment significatiu de la temperatura mitjana, amb un ritme de 0,25 graus més per cada decenni (1,8 graus en els últims 73 anys), i els mesos d’estiu –de juny a agost– s’han convertit en un malson acumulant l’augment tèrmic, segons dades del butlletí anual publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Períodes més llargs de sequera

La sequera és un altre dels quids preocupants. Les dades reflecteixen que en els últims 50 anys la intensitat i la durada de les sequeres ha augmentat en el conjunt de Catalunya i els períodes humits són més curts i menys intensos.

Notícies relacionades

Segons l’informe, la mitjana anual de precipitacions tendeix a disminuir un 1,9% per cada decenni i, sense anar més lluny, els anys 2021 i 2022 han sigut els més secs des de 1914 a l’Observatori Fabra (Barcelona).

Però per pal·liar les conseqüències dels períodes d’escassetat d’aigua aquest 2023, el Govern ha aprovat el pla de gestió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)amb una inversió de 2.400 milions d’euros, i ha triplicat la despesa destinada anteriorment. I sembla que, a poc a poc, els embassaments estan recuperant les reserves d’aigua amb les pluges d’aquest maig, però aquestes haurien de perpetuar-se el juny perquè la situació dels pantans no es compliqui.