Previsió meteorològica

Temps a Catalunya, avui dimecres 18 de gener del 2023: després del vent, el fred

El descens de les temperatures provocarà gelades a diverses comarques

  • ¿Quan, com i on afectarà més l’episodi de fred intens a Catalunya?

  • Vòrtex polar: què és i cinc claus per entendre el fenomen

  • ¿Què és una nortada, el fenomen meteorològic que pot portar fred i neu aquests dies?

Temps a Catalunya, avui dimecres 18 de gener del 2023: després del vent, el fred

Europa Press

2
Es llegeix en minuts

Després de l’episodi de vents intensos i precipitacions de neu al Pirineu i altres comarques, Catalunya afronta aquest dimecres, 18 de gener, l’arribada d’una massa d’aire gèlid procedent de l’Àrtic. El vent anirà amainant amb el pas de les hores i les precipitacions s’aniran limitant al Pirineu occidental, però l’ambient serà de rigorós hivern, amb temperatures molt per sota de la mitjana.

La Generalitat té activats per aquest dimecres els avisos per vent (durant el matí), neu i mal estat del mar. I ha afegit el de baixes temperatures, de moment limitat a les comarques del nord-oest de Catalunya.

El descens tèrmic serà general, i especialment acusat en determinades comarques, sobretot al final de la jornada. Hi haurà gelades febles a la depressió central, el Pirineu i el Prepirineu, que s’aniran reforçant, durant la jornada.

Els núvols taparan el cel en determinats punts de l’interior. Paral·lelament, hi haurà núvols baixos a partir del migdia al sud de la Costa Brava i al nord del litoral i prelitoral central. Al vessant nord del Pirineu la nuvolositat serà persistent.

La previsió vaticina nevades entre febles i moderades al vessant nord del Pirineu durant tot el dia. A més, es podrien registrar xàfecs entre el sud de la Costa Brava i el nord del litoral i prelitoral central i zones del nord-oest. Les precipitacions podrien venir acompanyades de neu o calamarsa. La cota de neu, més enllà del Pirineu podrà oscil·lar entre els 400 i 600 metres.

Notícies relacionades

El vent, tot i que anirà a la baixa, continuarà bufant fort o molt fort en la meitat occidental.

La situació clarament hivernal ha arribat per quedar-se almenys fins al cap de setmana. Les temperatures seguiran diversos graus per sota de la mitjana en aquesta època de l’any, i les precipitacions (sovint en forma de neu) continuaran al nord-oest del Pirineu.