La setmana de més gèlida de l’hivern

¿Quan, com i on afectarà més l’episodi de fred intens a Catalunya?

  • Vòrtex polar: què és i 5 claus per entendre el fenomen

  • ¿Què és una ‘nortada’, el fenomen meteorològic que pot portar fred i neu aquests dies?

  • Ja hi ha data per al ‘veritable’ hivern si es trenca el vòrtex polar

rjulve46501244 barcelona    11 01 2019       barcelona       gente abrigada190111190144

rjulve46501244 barcelona 11 01 2019 barcelona gente abrigada190111190144 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts

Catalunya diu adeu a una primera meitat d’hivern de temperatures suaus i fins i tot càlides d’un desembre en què s’han batut rècords històrics i ara afronta un canvi radical de temps amb l’entrada d’una massa d’aire fred àrtica que donarà lloc a un notable descens tèrmic, nevades als Pirineus i Prepirineus i una entrada de vent fort de component oest i nord.

Serà una segona fase estacional en què fins dimecres arribaran temperatures més normals per aquestes dates, peròa meitat de setmana s’intensificarà i provocarà un descens tèrmic pronunciat que portarà gelades en diferents punts del territori i nevades.

Com explica el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), els models meteorològics a mitjà termini indiquen que, de cara als pròxims dies, una extensa zona depressionària arribarà a bona part d’Europa occidental, mentre que l’anticicló es desplaçarà cap a l’Atlàntic. Aquesta configuració permetrà l’entrada de vent del nord i oest i afavorirà l’arribada d’una glopada d’aire fred a tots els nivells.

¿Quan començarà el fred?

L’episodi de descens de les temperatures començarà aquest diumenge amb un descens suau que s’estendrà durant dilluns i que serà més acusat dimarts.

¿Quan serà més intens el fred?

A partir de dimecres. Durant la segona meitat de la setmana vinent la temperatura baixarà entre 5 i 10 graus respecte a l’actual i hi haurà gelades fortes als Pirineus, entre febles i moderades a l’interior de Catalunya –Ponent de Lleida, nord de la província de Tarragona, Catalunya Central i prelitoral– i no es descarten puntuals al litoral.

¿Fins quan durarà aquest fred?

Sempre amb les reserves i tenint present que els models meteorològics perden fiabilitat com més a llarg termini es fan les prediccions, la situació actual indica que, com a mínim, fins a final de mes es mantindrà l’ambient gèlid, però a final de la setmana vinent hi haurà un repunt dels termòmetres que els situaran en valors semblants als de la mitjana per a aquesta època de l’any.

¿Possibilitat de nevades?

A partir de dilluns es reactivaran les nevades als Pirineusorientals i amb el pas de les hores també afectarà zones dels Prepirineus i altres punts del quadrant nord-oest. La cota baixarà fins als 800 metres aproximadament i puntualment podria caure fins als 600 o localment per sota a primera hora. Les comarques afectades serien la Vall d’Aran, el Pallars Jussà i el Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el nord del Solsonès, la Cerdanya i el nord del Berguedà.

Dimarts continuarà nevant en totes les cotes dels Pirineus i podrien produir-se algunes precipitacions més locals en punts de la depressió central, del prelitoral i també a l’extrem sud de Catalunya, al parc natural dels Ports, amb una cota de neu que se situaria entre els 600 i els 800 metres.

De cara a dimecres, la nevada anirà minvant i restringint-se al vessant nord, als Pirineus i Prepirineus. A partir de dijous ja només quedarien nevades intermitents restringides als Pirineus. En tot l’episodi es podrien acumular entre 20 i 50 centímetres de neu a les cotes mitjanes i altes del Pirineu.

¿Pluja?

Diumenge a la tarda s’esperen xàfecs al quadrant nord-est de Catalunya que podrien afectar també el prelitoral i litoral central fins arribar a l’àrea metropolitana de Barcelona. Localment vindrà acompanyada de calamarsa.

Notícies relacionades

No es descarta tampoc que dimecres puguin aparèixer nous xàfecs a la mateixa zona.

¿Vent?

Entre dilluns i dimarts es preveu un reforçament del vent de component oest i nord que donarà pas a ratxes que afectaran gran part del territori, amb especial incidència a la meitat sud de Catalunya i a les zones de muntanya. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un preavís de perill per vent per als dos dies. Aquesta situació també podrà alterar l’estat del mar a la costa.